Vanliga frågor

Nedan har vi besvarat de vanligaste frågorna vi får om Kiruna. Om du inte finner svaret på din fråga är du välkommen att mejla oss på info@kirunalapland.se.

Q. Var kan jag förvara mitt bagage i Kiruna?

Du kan förvara ditt bagage på turistcenter under våra öppettider. Vi tar en avgift på 20 kronor per väska och dag. Kiruna Lappland Turistcenter hittar du i Folkets Hus i centrala Kiruna.

Q. Var får jag tillgång till wifi/dator?

Det finns gratis wifi på de flesta hotellen i Kiruna. I Folkets Hus i centrala Kiruna finns också tillgång till gratis wifi. På Kiruna Stadsbibliotek samt Folkets Hus finns även möjlighet att låna dator.

Q. Hur kommer jag till/från flygplatsen?

Det finns en flygbuss som går mellan Kiruna Airport och Kiruna C. Information om flygbussen hittar du här. Du kan även förboka en taxi med Taxi Kiruna på +46 (0)980-120 20. Priser för taxin hittar du på deras webb.

Visit Kiruna erbjuder transfer från Kiruna flygplats till de flesta hotellen i Kiruna.
Visit Abisko har transfer från Kiruna Airport till Abisko och Björkliden.

Q. Hur kommer jag till/från tågstationen?

Sedan 31 augusti 2013 har vi en ny tillfällig tågstation i Kiruna som ligger ca 2 km utanför Kiruna C. Det går transferbussar mellan den nya järnvägsstationen och busstationen som ligger i centrala Kiruna. Bussarna är helt gratis och går i anslutning till tågen. Mer information och tidtabell finns på Kiruna kommuns webb.

Q. Var kan jag bo i Kiruna?

Du kan välja att bo på hotell i centrala Kiruna, i en stuga omgiven av naturen eller kanske dela rum på ett vandrarhem tillsammans med andra resenärer. Det finns många möjligheter, vilka du kan läsa om här. Vi brukar rekommendera att du bokar boendet innan du kommer till Kiruna, vilket du gör genom att kontakta det hotell du vill bo på. Vill du boka boende när du redan befinner dig i Kiruna så kan vi på turistcenter självklart hjälpa dig.

Q. När kan jag se midnattssol i Kiruna?

Du kan uppleva midnattssol från slutet av maj till mitten av juli hos oss. Perioden före och efter midnattssolen är också väldigt ljus och därför pratas det om 100 dagar utan natt här. Från toppen av stadsfjället Luossavaara har du en fantastisk utsikt. Hit upp är det möjligt att vandra längs Midnattssolstigen. Du kan även besöka Aurora Sky Station på fjället Nuolja i Abisko. Här finns mer information: www.auroraskystation.com. Klicka här för fler tips på midnattsolsupplevelser!

Q. Vilka turer kan jag göra i Kiruna?

I Kiruna med omnejd finns mycket att uppleva sommar som vinter. Klicka här för att läsa om aktiviteter som finns.

Q. Hur gör jag för att besöka gruvan?

Vi anordnar turer ner till LKAB:s Visitor Centre året om. Turen avgår från turistcenter/Folkets Hus. Observera att det inte går att besöka gruvan på egen hand. Turen kan bokas online eller på plats på turistcenter. Klicka här för att läsa mer och boka din tur.

Q. Hur är vädret i Kiruna just nu?

För att få aktuella väderuppdateringar kan du kika på denna sida: www.yr.no.

Q. Hur gör jag för att hyra en bil?

Det kan vara en bra idé att hyra en bil om du vill kunna uppleva så mycket som möjligt utan att behöva tänka på tidtabeller för kollektivtrafiken. Kontakta något av våra hyrbilsföretag för mer information och priser.

Q. Hur kan jag besöka Esrange?

Det finns tyvärr inte längre några guidade visningar av Esrange Space Center. För den intresserade finns dock ett litet, obemannat besökscentrum alldeles utanför rymdbasen. En interaktiv utställning som visar verksamheten vid Esrange och svenskt rymdarbete. Besökscentret är öppet på förfrågan. Ring växeln på +46 (0)980-720 00.