Carina Pingi
Katja Bechtloff
Johan Adermalm
Carina Pingi

Dagstur: Vuoján – Renslädesexkursion

Hantera och kör din egen dragren med släde längs en ca 8 km lång led genom Sápmis underbara vinterlandskap. Det är en fantastisk upplevelse för riktiga friluftsentusiaster som vill ta del av en traditionell samisk aktivitet på ett mycket praktiskt sätt.

Vår guide tar er från Jukkasjärvi med skotersläde längs Torne älv till de gärden i skogen som används för stödutfodring av våra renar. Här kommer ni att få en detaljerad instruktion för att hantera och köra renen innan ni ger er av på er tur. Ni kör, stående på medarna, var sin ren och efter varandra med guiden först genom det snötäckta landskapet i ca 8 kilometer. Det är en fartfylld tur där du är i full kontroll över din ren, men du slappnar snabbt av och kan njuta av djur och natur som finns längs vägen.
Efter ungefär en och en halv timme av aktiv körning återvänder vi till Reindeer Lodge där ni hjälps åt att sela av körrenarna innan ni släpper tillbaka dem i gärdena.
I vår lávvu, ett traditionellt samiskt tält, lagar er guide en god renskötarlunch. Ni får suovas, rökt och saltat renkött som steks över den öppna elden. Köttet serveras på gáhkku, ett samiskt tunnbröd, med lingonsylt. Måltiden avslutas med kokkaffe eller te för den som önskar. Den intima atmosfären i lávvun bjuder in till personliga samtal om den samiska kulturen, traditioner och livsstil och ni får chans att ställa alla de frågor ni har.
Detta är en minnesvärd upplevelse av Sápmi, med en guidad tur i den vackra arktiska naturen, samtidigt som man utövar en gammal tradition.

START: 09.15
SLUT: Ca 13.00
PERIOD: från mitten av januari till 11 april 2021
UTRUSTNING: Lån av termooverall, stövlar, vantar, och mössa ingår.
GRUPPSTORLEK: Minst 2 personer, max 6.
SPRÅK: Svenska och engelska
VILLKOR: Minimiålder för turen är 6 år, minimiålder för att köra egen släde är 16. Barn sitter på den vuxnas släde. Gästerna deltar i våra aktiviteter på eget ansvar och har en skyldighet att följa guidens anvisade säkerhetsinstruktioner. Turen anpassas efter rådande väderförhållanden.
KVALITÉ: Nature’s Best Sweden märkt samt Sápmi Experience och Sustainable Arctic Destination certifierad.
BOKAS: endast mot förfrågan