Sápmi

Välkommen till Sápmi – samernas land

I Kirunaregionen möts flera kulturer. Det samiska språk som är dominerande här är nordsamiska, och många samer arbetar hårt för att fortsätta låta kulturen synas och ta plats i samhället.

Renskötseln är en stark kulturbärare, men långt ifrån alla samer har rennäringen som sin huvudsyssla. Vanligare är att man hjälper till i samband med stora händelser som vid kalvmärkningen. Slöjden, Sámi Duodji, är också viktig i den samiska kulturen och den förmedlar ett liv i nära samklang med naturen. Som besökare i regionen kan du få uppleva och lära dig mer om den samiska kulturen genom de samiska företag och guider som arbetar inom besöksnäringen.

Världens ursprungsbefolkning
Samerna tillhör världens ursprungsbefolkning och i årtusenden har de levt nära naturen. Även om samernas levnadssätt utvecklas med samhället, är deras traditioner och kultur ändå starkt närvarande. I Kiruna finns det åtta samebyar. En sameby är en ekonomisk förening och medlemmarna är samer som deltar i renskötseln inom byns område.

Lär mer om samisk kultur genom genuina upplevelser
I Nikkaluokta driver den samiska familjen Sarri turistverksamhet sedan flera generationer tillbaka. Idag har de en anläggning vid vägens slut, inte långt från Kebnekaise. Även om tiderna förändras finns det genuint samiska fortfarande levande hos familjen där kunskap och känsla för närmiljö är viktig. Läs mer om samiska upplevelser på Nikkaluokta Sarris webb.

Nutti Sámi Siida ligger på den gamla samiska marknadsplatsen som är ursprung till byn Jukkasjärvi. Här finns utställningar om samisk kultur och levnadssätt, försäljning av genuin samisk slöjd, och för den hungrige serveras traditionell lunch vid den öppna elden i en jättekåta. Här finns även unikt stugboende med renar runt knuten och uppskattade renkörningsturer.

Giron Travel är ett samiskt familjeföretag med stor kunskap om samisk kultur. Här får du genuina upplevelser av djur och natur och inblick i renskötarlivet. De lär dig lassokastningens konst och du får färdas med rensläde genom skog och myr såsom samer i norr har gjort i tusentals år.

Stig Allas, Allas Activity, är aktiv renskötare och delar som guide med sig av sina erfarenheter om omgivningarna och den samiska kulturen. Han erbjuder bland annat snöskoterturer, fiske, och skidturer.

Ofelas Islandshästar & Guideservice arrangerar turridning till fjälls på sina islandshästar. Är du intresserad av natur, djur och samisk kultur har du kommit rätt, de berättar gärna om sitt liv.

Scandinavian Photoadventures är ett samiskt familjeföretag som tar dig med ut för att fotografera norrsken, wildlife och samisk kultur. Du lånar kamerautrustning och varma kläder och följer sedan med våra samiska guider ut i naturen för att ta fina bilder till ditt eget fotoalbum.

Enoks i Láddjujávri ligger vid foten av Kebnekaise. Här bor du i fjällstugor och serveras mat av samisk tradition på Restaurang Enoks som har inspirerats från den samiska kulturen vad gäller form, färger och mönster. Vintertid erbjuds skoter- och övernattningsturer. Sommartid kan du avnjuta den klassiska renburgaren och åka båt över glaciärsjön Láddjujávri.

Letar du efter en upplevelse som får ditt leende att lysa resten av året? Go to Lapland erbjuder genuina upplevelser i hjärtat av Sápmi, där du får bli en renskötare för en dag. Du kan tävla i ett renrace eller åka med rensläde i norrskenet, mata renarna och äta utsökt mat.

Samebyar i Kiruna:
Fjällsamebyar: Könkämä, Lainiovuoma, Saarivuoma, Talma, Gabna, Laevas, Girjas.
Skogssameby: Vittangi.