Turskidåkning

Turskidåkning är ett alldeles underbart sätt att upptäcka naturen på under de snöiga månaderna. Extra härligt är det på vårvintern när solen värmer. Med turskidor har du mer frihet att upptäcka, fri att ge dig ut efter dina egna spår. Packa matsäcken och ta del av våra tips på fina platser att skida på.

DAGSTURER

Ädnamvaara – lokalbornas helgfavorit
Ungefär 8 kilometer utanför Kiruna börjar leden till lågfjället Ädnamvaara, med en topp på 790 meter över havet. Uppe på fjällsluttningen, precis ovan trädgränsen, finns ett café i Ädnamvaarastugan som är öppnar i slutet på februari. Här kan njuta av gott fika och en vacker utsikt mot staden Kiruna. Detta är ett mycket populärt utflyktsmål för Kirunaborna. Turen är ca 15 kilometer tur och retur, i tid ca 1 timme upp och 45 minuter ner.

Láddjujávri – glaciärsjön mellan Nikkaluokta och Kebnekaise
Från byn Nikkaluokta kan du göra en tur upp till glaciärsjön Ladtjojaure. De första kilometrarna skidar du genom björkskogen sedan öppnas landskapet upp sig med vidsträckta myrar och du ser Kebnekaise massivet framför dig. Turen är 11,2 kilometer tur och retur. Vid en varm och solig vårdag är det en naturlig lyx att hitta din egen favorit snödriva för att äta din matsäck. Du kan även övernatta hos Enoks och vakna till underbara vyer.

Nikkaluokta – byn vid vägens ände och äventyrets början
Från Nikkaluokta kan du göra olika kortare skidturer och det är fint att åka i skidspåren efter de tre dalgångarna. Du hittar även preparerade skidspår både för skate och klassisk stil. Härifrån kan du även ta skoter eller helikopter upp till Kebnekaise fjällstation.

Låktatjåkko Fjällstation
Lyckas du inte knipa en av de åtråvärda bäddarna så är Låktatjåkko även ett perfekt mål för dagsutflykter. Hit tar du dig vintertid på skidor, skoter eller med helikoter. Kom hit och koppla av framför brasan i storstugan och njut av den klassiska Låktavåfflan. På dagarna serveras lättare luncher och på kvällarna serveras en trerätters meny. Vägen tillbaka ner till Björkliden finner du härlig utförsåkning.

Kratersjön
Följ den markerade vinterleden som utgår från Hotell Fjället i Björkliden upp mot fjället. När du kommit upp på höjden möts du av en skylt som visar leden mot Kratersjön. Framme vid Kratersjön finns det ett vindskydd som är vackert beläget vid sjön. Du kan välja att åka samma väg hem eller följa leden mot Rallarkyrkogården och åker längdspåret tillbaka.

Riksgränsen – Katterjåkk – Kärkevagge – Låktatjåkko Fjällstation – Björkliden
Om du vill ha turskidåkning på ett riktigt spektakulärt spår med otrolig utsikt, ska du välja denna tur. Turskidspåret är märkt med ruskor/ledkryss från Katterjåkk till Låkta. Innan du beger dig ut på denna sträcka så kontakta sportinformationen i Riksgränsen eller Björkliden för att få mer information om snöläget.

TOPPTURER

Måndalen
I Björkliden kan du ta liften upp till toppen av fjället i Björkliden. Därefter fortsätter skidåkning mot toppen 1313, där väntar en fantastisk vy över landskapet och en superhärlig utförsåkning ner till Måndalen och vidare tillbaka till Björkliden.
Svårighetsgrad: lätt

Låktatjåkka
Denna tur startas vid Låktatjåkka tågstation eller från Björkliden. Följ den kryssmarkerade leden via Vargpasset, upp till Låktatjåkko Fjällstation. Därifrån fortsätter du upp till Låktatjåkkas topp. Från toppen kan du välja att åka tillbaka ner till fjällstationen i Björkliden eller passa på att åka Kopparåsrännan, vilket räknas som ett av Sveriges finaste offpiståk.
Svårighetsgrad: medelsvår

Vassitjåkko nord
Detta är en klassisk topptursalternativ för alla som älskar att gå på topptur. Du startar i Vassijaure och skidar ca 2 km sydost mot Kärkevagge. Där viker du av till höger och skidar på vänster sida om bäckravinen på det stora snöfältet. När du når 1000 höjdmeter kommer det plana ut och då följer du ryggen sydväst som leder till toppen.
Svårighetsgrad: medelsvår

FLERDAGARSTUR

Kungsleden Abisko – Nikkaluokta
En skidtur efter Kungsleden mellan Nikkaluokta till Abisko är en klassiker. Många startar turen vid STF Abisko Fjällstation, men det går precis lika bra att starta äventyret i Nikkaluokta. Oavsett riktning får du uppleva ett storslaget landskap i det mest högalpina området av Kungsleden – vid Tjäktjapasset passerar du ledens högsta punkt på 1 150 meter över havet. Längs efter sträckan finner du STF:s fjällstugor, med ett avstånd mellan 12 och 20 kilometer mellan varandra. Det innebär bra sträckor för dagsetapper om man har normalkondition och inleder etappen på morgonen. Glöm ej att planera för en extra dag, vid dåligt väder.