Foto: Anders Gustafsson

Treriksröset – tre länder på tre sekunder

Röset som delar Sverige, Norge och Finland är också världens nordligaste trelandspunkt. Vandringsleden till Treriksröset börjar i Kilpisjärvi, som ligger i Finland ca 30 mil öster om Kiruna. Lättast är att åka med egen bil. Du kan även ta bussen från Kiruna till Karesuando, en resa som tar ca 3 timmar (18 mil). Du övernattar i Karesuando och promenerar sedan över till finska Karesuvanto ca 1 km, här fortsätter du med buss vidare till Kilpisjärvi, en resa som tar ca 1,5 timmar (11mil). Vid ett eventuellt uppehåll i Karesuando får du inte missa att göra ett besök i Laestadii pörte, uppkallat efter Laestadianismens grundare, Lars Levi Laestadius. Den vackra timrade kyrkan bör du också se. Med eller utan guide kan du också ta en kortare tur upp på berget Kaarevaara och njuta av den magnifika utsikten och midnattssolen.

Väl framme i Kilpisjärvi kan du välja vandringsleden på 11 km, som går genom Finlands äldsta nationalpark Malla från 1916. Stigen börjar i byns norra ände och det är bitvis stenig terräng. Alternativt åka med turistbåten m/s Malla till Koltaluokta som är ett gammalt sameviste. Båtresan tar ca 45 minuter och sedan kvarstår endast 3 km vandring. Båten stannar vid stranden och väntar ca 2 timmar. Du kan också välja att kombinera med både båt och vandring. Förslaget är då att ta båten dit och vandra tillbaka. Båten går mellan midsommar och slutet på september.

Båttider och priser:
Dagliga avgångar till Treriksröset:
Finsk tid: 10.00 & 15.00. Biljettförsäljning från skeppsdocka kl. 09.30 och 14.30. OBS! Finsk tid!

*Finsk tid= 1 h före svensk tid

Minsta antal passagerare 5 personer. Båten har inga fasta avgångstider från Koltaluokta. Om det inte är tillräckligt med passagerare som ska åka med båten från Kilpisjärvi, då går inte båten. Säten kan inte bokas i förväg. Minimum number of passengers 5 persons.

Tur & Retur vuxen €40. Barn under 16 år €5.
Enkel resa vuxen €30. Barn under 16 år €5.

Betalning: kontanter (€, SEK, NOK) eller kort.
Obs! Betalterminal anslutning fungerar inte alltid, så man borde ha kontanter med också. Hundar reser gratis.

För mer information, kontakta kapten Kalle Mannela, tel: +358 400 669 392.

Transporter:
Busstider i Norrbotten: +46 (0)771-100 110, www.ltnbd.se
Busstider i Finland: +358 (0)16-342 21 60, www.eskelisen-lapinlinjat.com, www.matkahuolto.fi

Mer matnyttig information om Treriksröset hittar du även på denna sida.

Med reservation för eventuella förändringar.