Anneli Jaako
Anneli Jaako

Tornehamn

Ligger mellan Björkliden och Riksgränsen, ungefär 10 km väster om Björkliden. Här finns en av Sveriges märkligaste gravplatser, rallarkyrkogården, som minner om de människor som arbetade med byggandet av järnvägen i slutet på 1800-talet, samt ett vackert kapell. Den mest kända gravplatsen är korset med inskriptionen "Anna Norge", där man tror rallarkockan Svarta Björn ligger.

Legenden om Svarta Björn

Det lär ha kommit en vacker ung flicka gående längs Rallarvägen från den norska fjorden in på den svenska sidan av banbygget. Hon var alldeles för ung för att lämna sitt hem och för ung för att få jobb som rallarkocka.

Men rallarna tyckte om denna blyga, unga flicka som inte ville säga varifrån hon kom eller vad hon hette. Det berättas att de svenska rallarna uppfattade norrmännens benämning "børn" som björn istället för barn och så blev det mörka barnet kallat "Svarta Björn".

Att två kvinnor blev kära i samma karl var väl inte unikt, men att den ena dog i en "duell" är mer ovanligt. Svarta Björn lär enligt legenden ha blivit ihjälslagen med ett klappträ vid en av jåkkarna och förd av rallarna till Tornehamns begravningsplats.

Källa:
"Vandringar på Rallarvägen" av Agge Theander.