Technical Visits: IRF, satellitinstrument

Satellitinstrument

Institutet för rymdfysik, IRF, deltar i flera stora internationella samarbetsprojekt där såväl satelliter som markbaserad utrustning används. I Kiruna och Uppsala bygger IRF instrument som flygs på satelliter och rymdsonder. Data från sådana instrument hjälper oss att bättre förstå plasma-fysikaliska processer i solvinden samt kring kometer och planeter. De mycket framgångsrika svenska satelliterna Viking och Freja, med IRF-instrument ombord, har ökat våra kunskaper om norrskensprocesser i jordens magnetosfär.

För närvarande har IRF väl fungerande instrument ombord på satelliter i bana runt fyra planeter i solsystemet – Jorden, Mars, Venus och Saturnus. Dessutom har vi ett instrument i bana runt månen och två ombord på en rymdsond på väg till en komet. Vi förbereder också flera instrument som ska färdas till Merkurius om några år. Instrumenten har utvecklats vid IRF eller med IRF som huvudansvarigt institut och forskarna vid IRF har nu unika möjligheter att med i stort sett identiska instrument jämföra rymdmiljön kring jordens närmaste grannar, Venus och Mars, och inom en överskådlig framtid kan dessa mätningar jämföras med dem från andra himlakroppar i solsystemet.

FÖRELÄSARE SATELLITINSTRUMENT: Lars Eliasson, Mats Holmström (vetenskap), Magnus Emanuelsson, Johan Svensson, Stefan Karlsson (teknikutveckling)
TIDSÅTGÅNG: ungefär en halv dag eller 2-2½ timmar.
TILLGÄNGLIGHET: Året runt efter förfrågan.