Skidåkning

Skidåkning i ospårad terräng och välpreparerade pister. Möjligheterna är många när det gäller skidåkning i Kiruna med omnejd. Oavsett om du föredrar rejäla adrenalinkickar eller lugn och ro i egen takt.

I Kiruna åker du skidor på natursnö nästan hela året runt, från sen höst till midsommar. Under norrsken och det arktiska blå ljuset vid midvintertid. I stekande vårvärme och midnattssol precis innan snön ger vika för nästa säsong.

En legendarisk skidort
Riksgränsen är Sveriges nordligaste och mest legendariska skidort. Här tar skidåkningen vara på varje höjdmeter som finns att tillgå. Mycket handlar om offpist, men långt ifrån allt. Det finns gott om fina backar som till sin karaktär är både kuperade och vindlande. Vid sidan av pisterna finns det otaliga lättillgängliga offpiståk. Här finns kul skidåkning för alla helt enkelt, från familjer till friåkare.

Perfekta förhållanden för både motionär och elit
Ett stort antal längdskidåkare kommer varje vinter för att åka skidor i, och runtomkring, Kiruna. Här finns tidig snö och välpreparerade spårsystem alldeles i närheten av Kiruna centrum, såväl för elitåkaren som den glada motionären. Skidspåren är upplysta under mörka kvällar och underhålls med spårmaskiner för bästa möjliga skidåkning.

Låktaspåret
Senare på vintersäsongen finns ett 27 km preparerat längdspår hela vägen från Björkliden via Låktatjåkka Fjällstation (1228 m.ö.h.), Kärkevagge, Katterjåkk och till Riksgränsen. Ett riktigt spektakulärt spår som tillhör ett av Sveriges vackraste, med otrolig utsikt över Torneträsk och Riksgränsfjällen.

Kungsleden
Kungsleden mellan Abisko och Hemavan är en av världens bästa skidleder. Ett drygt 400 kilometer långt äventyr som påbörjades av Svenska turistföreningen i början av 1900-talet. Kungsleden bjuder bland annat på snöklädda fjälltoppar, varm vårsol, glaciärer och magiskt norrsken. En guidad skidtur på historisk mark är en upplevelse.
Som kronan på verket finns Sveriges högsta fjäll Kebnekaise att bestiga, exempelvis via guidad tur på vintern.