Johan Adermalm
Beatrice Holmberg
Lola Akinmade Åkerström
Katja Bechtloff
Katja Bechtloff
Katja Bechtloff
Liane Gruda

Dagsbesöksmål: Sámi Siida – Márkanbáiki (vinter)

Márkanbáiki är en lättillgänglig och levande mötesplats i Jukkasjärvi för besökare från när och fjärran som vill uppleva Sápmi med alla sina sinnen. Kom riktigt nära renar, promenera genom utomhusutställningsområdet och smaka på traditionell samisk mat i charmiga Café Sápmi. I vår hantverksbutik finner du säkert något speciellt föremål som du kan köpa som minne hem från ditt besök.
 
Márkanbáiki är ett nordsamiskt begrepp och betyder samlings- eller marknadsplats, och den här platsen är ursprunget till byn Jukkasjärvi och ett utmärkt dagsbesöksmål med stora öppna ytor. Bures boahtin Sápmái – Välkommen till Sápmi!
Upptäck området på egen hand och i din egen takt. I våra friluftsutställningar kan du lära dig om samernas kultur, traditioner, klädsel, redskap, det nomadiska levnadsättet och de renskötande samernas historia. Dessutom kan du titta på konst och gå med snöskor längs vår korta natur- och kulturstigsslinga och njuta av det vackra landskapet. Lekplatsen Mini Sápmi bjuder in till lek och lärande, perfekt för nyfikna barn. 
Våra mest uppskattade följeslagare, renarna, befinner sig på vinterbete här vid Torneälvens strand och det är en fantastisk upplevelse att kunna komma dem nära och mata dem. Renen är anpassad till ett liv i kyla och snö och det finns mycket intressant fakta om den majestätiska renen som kommer att överraska dig och ge dig ny kunskap.
I Café Sápmi, vår stora restaurangkåta med eldstad i mitten, serverar vi traditionell samisk mat med modern twist. Renkött och fisk är viktiga delar i den samiska matkulturen som handlar om ren smak, kvalité och god omsorg om djur och natur. Så varför inte runda av ditt besök med en lokal matupplevelse i härlig miljö? Att sedan njuta av en kopp kokkaffe blir som pricken över i:et. Vi erbjuder även bäriga fikabröd, kaffeost och förfriskningar.
Vill du få med dig ett minne hem från din vistelse hos oss kan du besöka vår hantverksbutik där du hittar unika produkter och fina gåvor. Vi väljer endast ut det bästa från den lokala slöjden, duodji. Du kan bland annat hitta renfällar och horndesign, samiska silversmycken och till och med lassolinor.

ÖPPET DAGLIGEN: 10.00 – 16.00: 1 dec 2020 – 18 april 2021. 24 dec öppet till 13.00.
Café Sápmi’s lunchservering är öppen 11.00 – 15.00, och fika finns att köpa hela dagen.
ENTRÉAVGIFT: Vuxen: 220 kr. Barn (0-12 år): gratis i sällskap med betalade vuxen (1+1), annars 110 kr.  Student (med giltigt ID)/Senior (65+): 180 kr. Entrébiljetter köps på plats i hantverksbutiken (ingen entréavgift till butik och café).
RENFODERPÅSE: 40 kr.
ADRESS: Marknadsvägen 2, SE – 981 91 Jukkasjärvi.  Bredvid Jukkasjärvi kyrka och 900 m från Icehotel. 15 km från Kiruna Airport och 20 km från centrala Kiruna. Lokalbuss #501 med busshållplats ”Jukkasjärvi Kyrkan”.
KVALITÉ: Nature’s Best Sweden, Sápmi Experience och Sustainable Arctic Destination certifierad.
GRUPPER: Olika arrangemang såsom guidade turer för slutna sällskap mot förfrågan.