Katja Bechtloff
Liane Gruda
Katja Bechtloff
Katja Bechtloff

Sámi Siida – Márkanbáiki (vinter)

Sámi Siida är en lättillgänglig och levande mötesplats i Jukkasjärvi för besökare från när och fjärran som vill uppleva Sápmi med alla sina sinnen. Betande renar vid Torneälvens strand, utomhusutställningar som rör nomadtiden och modern samisk livsstil, lägereldar, samisk slow food, samt konst och hantverk. All detta och mer finns på den anrika samiska marknads- och samlingsplatsen som är ursprunget till byn Jukkasjärvi.

Sameviste med renar och utställningar
Ett sameviste är en temporär bo- och arbetsplats där en eller flera renskötande samefamiljer brukar tillbringa olika delar av året. I det här återuppbyggda samevistet får du ta del av den samiska ursprungsbefolkningen, dess historia och traditioner som ett nomadfolk som livnär sig på renskötsel. Här finns det även betande renar som är tränade på ett traditionellt sätt för att dra slädar. Det brukar vara en höjdpunkt att kunna komma de riktigt nära när du beträder rengärdet och matar dem med renlav, ett minnesrikt möte som tål att fångas med kamera. Du kan även se olika boendeformer. Lyssna till jojk, pröva längdskidor och besöka vår renvaktarstuga där det visas ett bildspel om renskötselåret. Det finns även konstinstallationer, språkfakta, ett lekområde samt en lassokastningsstation utplacerade på området.

Samisk hantverksbutik
I butiken på plats visas våra traditionella slöjdhantverk, i bland annat renhorn och renskinn. Det finns ett utbud av både traditionellt och modernt samiskt hantverk, konst samt souvenirer till försäljning.

Samisk mat på Café Sápmi
Inne i vår jättelávvu kan du slå dig ner, njuta av den öppna elden och smaka en traditionell samisk lunch tillagad över elden. Renkött och fisk är viktiga delar av den samiska matkulturen som handlar om att på bästa sätt ta tillvara på smaken; kvalité och god omsorg om djur och natur. Vi påstår att vi serverar världens bästa suovas; alltså traditionellt lättsaltat kallrökt renkött som äts tunt skuret på gáhkkubröd. Att efter maten kunna njuta av en kopp kokkaffe blir som pricken över i:et. Vi serverar lunch mellan 11.00 och 15.00; och fika hela dagen.

ÖPPET DAGLIGEN: 10.00 – 17.00. 6 nov. 2017 – 8 april 2018. 24 dec. öppet tom. 13.00.
ENTRÉAVGIFT: 160 kr per person, 130 kr per student (giltig student ID), 80 per barn (3-15 år), gratis för barn under 3 år i vuxnas sällskap. Entrébiljetter köps i hantverksbutiken (ingen entréavgift till butik och café).
GUIDADE TURER: 10.00 & 16.00 Exklusiv renmatning och områdesbesök med en guide. Turlängd: ca 45 min
100 kr per person, 50 kr per barn (3-15 år), gratis för barn under 3 år. Guidad tur endast tillgänglig vid köp av entrébiljett.
ADRESS: Marknadsvägen 2 i SE – 981 91 Jukkasjärvi. Bredvid Jukkasjärvi kyrka och 900 m från Icehotel. 15 km från Kiruna Airport och 20 km från centrala Kiruna. Lokalbuss #501.
RÅD: Tänk på att ta på dig varma vinterkläder och skor så du kan njuta av ditt besök utomhus och inne i lávvun.
GRUPPER: Olika grupparrangemang mot förfrågan.