Johan Adermalm
Beatrice Holmberg
Lola Akinmade Åkerström
Katja Bechtloff
Katja Bechtloff
Katja Bechtloff
Liane Gruda

Dagsbesöksmål: Márkanbáiki – Samiskt friluftsmuseum (vinter)

Márkanbáiki är ett lättillgängligt utflyktsmål i Jukkasjärvi för besökare från när och fjärran som vill uppleva Sápmi med alla sina sinnen. Kom nära renar, promenera genom museets utställningar och smaka på traditionell samisk mat i charmiga Café Sápmi resp. på uteserveringen. I hantverksbutiken finner du säkert något speciellt föremål som du kan köpa som minne hem från ditt besök.
​​​
Márkanbáiki är ett nordsamiskt begrepp och betyder samlings- eller marknadsplats; och det här området är ursprunget till byn Jukkasjärvi och ett utmärkt dagsbesöksmål med stora öppna ytor. Bures boahtin Sápmái – Välkommen till Sápmi! Upptäck området i egen takt och på egen hand med hjälp av den skyltade och lättlästa informationen som finns på både svenska och engelska.
I utomhusutställningarna kan du lära dig om samernas kultur, traditioner, klädsel, redskap, det nomadiska levnadsätt och de renskötande samernas historia. Dessutom kan du titta på konst, gå med snöskor längs den korta natur- och kulturstigsslingan samt njuta av det vackra landskapet. Lekplatsen Mini Sápmi bjuder in till lek och lärande, perfekt för nyfikna barn.
Våra mest uppskattade följeslagare, renarna, befinner sig på vinterbete här vid Torneälvens strand och det är en fantastisk upplevelse att kunna möta och mata dem. Renen är anpassad till livet i Arktis tuffa miljö med snö och kyla, och det finns mycket intressant fakta om det majestätiska djuret som kommer att överraska dig och ge dig ny kunskap.
Inne i Café Sápmi, vår stora restaurangkåta med eldstad i mitten, serverar vi traditionell samisk mat med modern twist. Renkött är en viktig del i den samiska matkulturen som handlar om ren smak, kvalitet och god omsorg om djur och natur. Så varför inte runda av ditt besök med den lokala matupplevelsen i form av rökt renkött i härlig miljö? Att sedan njuta av en kopp kokkaffe blir som pricken över i:et. Vi erbjuder även fika och förfriskningar med lokal prägel. Viss variation i utbudet kan förekomma beroende på råvarutillgång.
Vill du få med dig ett minne hem från din vistelse hos oss kan du besöka hantverksbutiken där du hittar unika produkter och fina gåvor. Vi väljer endast ut det bästa från den lokala sameslöjden, duodji. Du kan bland annat hitta renfällar och horndesign, samiska silversmycken och till och med lassolinor.

ÖPPET DAGLIGEN: 10.00 – 16.00: 1 nov 2021 – 18 april 2022. 24 dec öppet till 13.00.
Café Sápmi’s lunch- och fikaservering är öppen 11.00 – 15.00.
ENTRÉAVGIFT: Vuxen: 220 kr. Småbarn (0-2 år): gratis i sällskap med betalande vuxen. Barn (3-12 år) 110 kr. Student (med giltigt ID)/Senior (65+): 180 kr. Entrébiljetter köps på plats i hantverksbutiken (ingen entréavgift till butik och café).
RENFODERPÅSE: 40 kr.
ADRESS: Marknadsvägen 2, SE – 981 91 Jukkasjärvi. Bredvid Jukkasjärvi kyrka och 900 m från Icehotel. 15 km från Kiruna Airport och 20 km från centrala Kiruna. Lokalbuss #501 med busshållplats ”Jukkasjärvi Kyrkan”.
KVALITET: Nature’s Best Sweden, Sápmi Experience och Sustainable Arctic Destination certifierad.
GRUPPER: Olika arrangemang såsom guidade turer för slutna sällskap mot förfrågan.