Katja Bechtloff
Liane Gruda
Katja Bechtloff
Katja Bechtloff

Sámi Siida – Márkanbáiki (vinter)

Upptäck Sápmi i vår lättillgängliga utställning i Jukkasjärvi by. Hälsa på våra renar och handmata dem med deras favoritgodis eller sätt dig ner och smaka på samiska delikatesser i Café Sápmi. I vår butik kan du även köpa vackert samiskt hantverk, perfekt när du vill få med dig ett minne hem från din resa! 

Namnet Márkanbáiki betyder mötesplats eller marknadsplats på nordsamiska. Just det här speciella området är ursprunget till byn Jukkasjärvi och den har en rik historia som vi gärna berättar mer om.

I våra utställningar kan du dessutom lära dig om oss samer, vår kultur, traditioner och historia. Våra mest uppskattade kollegor, renarna, är en del av utställningarna och de blir lätt dina vänner om du matar dem med deras favoritgodis – renlav.

Den guidade turen är en perfekt möjlighet att få svar på dina frågor om samisk kultur samt få personliga svar av våra kunniga guider. Ni går runt i utställning tillsammans med guiden som delar med sig av både fakta och personliga historier. I slutet av guidningen går ni tillsammans in till renarna för att ge dem lite godis, vilket är en perfekt möjlighet att komma nära och ta bilder!

I Café Sápmi erbjuder vi lokala delikatesser och traditionella samiska luncher med modern twist. Kaffeost, fikabröd och självklart renkött är några av våra specialiteter. Allt vi serverar är från lokala producenter, noggrant utvalt med naturen och hållbarhet i åtanke. Måltiderna är lagade över den öppna elden i mitten av vår lávvuinspirerade restaurang. 

Vill du få med dig ett minne hem från din resa kan du besöka vår hantverksbutik där du hittar unika produkter och fina gåvor. Vi väljer endast ut det bästa från den lokala slöjden, duodji. Du kan bland annat hitta renfällar och horn design, samiskt silversmide och till och med lasson för att fånga renar med!

Vi erbjuder även privata guidningar och grupparrangemang mot förfrågan.

ÖPPET DAGLIGEN:5 november 2018 – 22 april 2019 (24 dec öppet till 13.00)
ÖPPETTIDER: 10.00-17.00. Lunch serveras mellan 11.00-15.00.
INTRÄDE: Vuxen: 200 kr, Student (med godkänt ID): 160 kr, Barn (3-12 år): 100 kr. Ingen entréavgift till caféet och hantverksbutiken.
RENMAT: 30 kr/påse.
GUIDAD TUR: Guidade turer ingår i inträdesbiljetten och går att delta i 10.00 och 16.00. Guidningen pågår ca 45 minuter. 
ADRESS: Marknadsvägen 2 i 981 91 Jukkasjärvi. Bredvid Jukkasjärvi kyrka och 900 meter från Icehotel. 15 km från Kiruna Airport och 20 km från centrala Kiruna. Lokalbuss #501 och transfers med Visit Abisko.
KVALITÉ: Sápmi Experience och Sustainable Arctic Destination certifierad.