Nutti Sámi Siida
Nutti Sámi Siida
Nutti Sámi Siida - Katja Bechtloff
Nutti Sámi Siida AB - Katja Bechtloff
Nutti Sámi Siida - Katja Bechtloff
Nutti Sámi Siida - Katja Bechtloff

Sámi Siida – Márkanbáiki (sommar)

Márkanbáiki är en lättillgänglig och levande mötesplats i Jukkasjärvi för besökare från när och fjärran som vill uppleva Sápmi med alla sina sinnen. Kom nära renar, promenera genom utomhusutställningsområdet och smaka på traditionell samisk mat i charmiga Café Sápmi resp. på uteserveringen. I vår hantverksbutik finner du säkert något speciellt föremål som du kan köpa som minne hem från ditt besök. 
 
Márkanbáiki är ett nordsamiskt begrepp och betyder samlings- eller marknadsplats, och den här platsen är ursprunget till byn Jukkasjärvi och ett utmärkt dagsbesöksmål med stora öppna ytor. Bures boahtin Sápmái – Välkommen till Sápmi!
Upptäck området på egen hand. I våra friluftsutställningar kan du lära dig om samernas kultur, traditioner, klädsel, olika redskap, det nomadiska levnadsättet och de renskötande samernas historia. Dessutom kan du titta på konst, promenera längs vår korta natur- och kulturstigsslinga samt njuta av det vackra landskapet. Lekplatsen Mini-Sápmi bjuder in till lek och lärande, perfekt för nyfikna barn.
Våra mest uppskattade följeslagare, renarna, befinner sig på sommarbete här vid Torneälvens strand och det är en fantastisk upplevelse att kunna möta och mata dem.
Inne i Café Sápmi, vår stora restaurangkåta med eldstad i mitten, och på vår uteservering serverar vi traditionell samisk mat med modern twist. Renkött är en viktig del i den samiska matkulturen som handlar om ren smak, kvalité och god omsorg om djur och natur. Så varför inte runda av ditt besök med en lokal matupplevelse i form av rökt renkött i härlig miljö? Att sedan njuta av en kopp kokkaffe blir som pricken över i:et. Vi erbjuder även våfflor med lokala bär, fika och förfriskningar. Viss variation i utbudet kan förekomma beroende på råvarutillgång.
Vill du få med dig ett minne hem från din vistelse hos oss kan du besöka vår hantverksbutik där du hittar unika produkter och fina gåvor. Vi väljer endast ut det bästa från den lokala slöjden, duodji. Du kan bland annat hitta renfällar och horndesign, samiska silversmycken och till och med lassolinor

ÖPPET: Onsdagar, torsdagar, fredagar, lördagar & söndagar, 11.00 – 15.00. 15 juli – 16 augusti 2020.
ÖPPET: Fredag till söndag, 11.00-15.00. 17 augusti – 27 september 2020.

ENTRÉAVGIFT: Vuxen: 180 kr. Barn (0-15 år): gratis i sällskap med betalade vuxen (1+1), annars 80 kr. Student (med giltigt ID)/Senior (65+): 120 kr. Entrébiljetter köps på plats i hantverksbutiken (ingen entréavgift till butik och café).
RENFODERPÅSE: 35 kr.
ADRESS: Marknadsvägen 2 i 981 91 Jukkasjärvi. Bredvid Jukkasjärvi kyrka och 900 m från Icehotel. 15 km från Kiruna Airport och 20 km från centrala Kiruna. Lokalbuss #501.
KVALITÉ: Nature’s Best Sweden, Sápmi Experience och Sustainable Arctic Destination certifierad.
INFORMATION: Vi följer bestämmelserna om tillfälliga smittskyddsåtgärder för att förhindra spridning på serveringsställen av det virus som orsakar covid-19. Detta innebär bl.a. att vi motverkar trängsel- och köbildning, har reducerat antalet sittplatser inomhus och möjliggjort säker avståndshållning mellan besökare; endast sittande servering erbjuds. Våra guidade turer har vi ställt in för att undvika folksamlingar.