Nutti Sámi Siida
Nutti Sámi Siida
Nutti Sámi Siida - Katja Bechtloff
Nutti Sámi Siida AB - Katja Bechtloff
Nutti Sámi Siida - Katja Bechtloff
Nutti Sámi Siida - Katja Bechtloff

Sámi Siida – Márkanbáiki (sommar)

Márkanbáiki är en lättillgänglig och levande mötesplats i Jukkasjärvi för besökare från när och fjärran som vill uppleva Sápmi med alla sina sinnen. Betande renar vid Torneälvens strand, utomhusutställningar som rör nomadtiden och modern samisk livsstil, konst och hantverk samt samisk slow food som serveras vid den öppna elden i en jättelávvu; allt detta finns på den anrika marknads- och samlingsplatsen som är ursprunget till byn Jukkasjärvi.

Sameviste med renar och utställningar
Ett sameviste är en temporär bo- och arbetsplats där en eller flera renskötande samefamiljer brukar tillbringa olika delar av året. I det här återuppbyggda samevistet får du ta del av den samiska ursprungsbefolkningen, dess historia och traditioner som ett nomadfolk som livnär sig på renskötsel. Här finns det även betande renar och det brukar vara en höjdpunkt att kunna komma de riktigt nära när du beträder rengärdet, ett minnesrikt möte som tål att fångas med kamera. Du kan även se olika boendeformer, lyssna till jojk och besöka vår renvaktarstuga där det visas ett bildspel om dagens renskötsel. Det finns även konstverk, språkfakta, ett lekområde samt en lassokastningsstation utplacerade på området.

Samisk hantverksbutik
I vår butik på plats visas traditionella slöjdhantverk, i bland annat renhorn och renskinn. Det finns ett utbud av både traditionellt och modernt samiskt hantverk, konst samt souvenirer till försäljning.

Samisk mat på Café Sápmi
Inne i vår jättelávvu kan du slå dig ner, njuta av den öppna elden och smaka en traditionell samisk lunch tillagad över elden. Renkött och fisk är viktiga delar av den samiska matkulturen som handlar om att på bästa sätt ta tillvara på smaken; kvalité och god omsorg om djur och natur. Vi påstår att vi serverar världens bästa suovas; alltså traditionellt lättsaltat kallrökt renkött som äts tunt skuret på gáhkkubröd. Att efter maten kunna njuta av en kopp kokkaffe blir som pricken över i:et. Vi serverar lunch mellan 11.00 och 15.00; och bäriga fikabröd hela dagen.

ÖPPET DAGLIGEN: 10.00 – 17.00. 6 juni – 1 september 2019.
INTRÄDESAVGIFT: 180 kr per vuxen, 140 kr per student (giltig student ID), 90 kr per barn (3-12 år),
gratis inträde för barn under 3 år i vuxnas sällskap.
Entrébiljetter köps i hantverksbutiken (ingen entréavgift till butik och café).
ADRESS: Marknadsvägen 2 i 981 91 Jukkasjärvi. Bredvid Jukkasjärvi kyrka, 900 m från Icehotel,
15 km från Kiruna Airport och 20 km från centrala Kiruna. Lokalbuss #501.
GUIDAD TUR "Geasseguoosi": 10.00  & 15.00, ca 45 min ingår i entrébiljetten.
GRUPPER: Olika grupparrangemang mot förfrågan.