Nutti Sámi Siida
Nutti Sámi Siida
Nutti Sámi Siida - Katja Bechtloff
Nutti Sámi Siida AB - Katja Bechtloff
Nutti Sámi Siida - Katja Bechtloff
Nutti Sámi Siida - Katja Bechtloff

Sámi Siida – Márkanbáiki (sommar)

Márkanbáiki är ett lättillgängligt besöksmål i Jukkasjärvi för besökare från när och fjärran som vill uppleva Sápmi med alla sina sinnen. Kom riktigt nära renar, promenera genom utomhusutställningsområdet och smaka på traditionell samisk mat i charmiga Café Sápmi. I vår hantverksbutik finner du säkert något speciellt föremål som du kan köpa som minne hem från ditt besök.

Márkanbáiki är ett nordsamiskt begrepp och betyder samlings- eller marknadsplats, och den här platsen är ursprunget till byn Jukkasjärvi och ett utmärkt dagsbesöksmål. Bures boahtin Sápmái – Välkommen till Sápmi!
I vårt utställningsområde kan du lära dig om samernas kultur, traditioner, det nomadiska levnadsättet och de renskötande samernas historia. Dessutom kan du titta på konst och njuta av det vackra landskapet. Våra mest uppskattade följeslagare, renarna, befinner sig på sommarbete här vid Torneälvens strand och det är en fantastisk upplevelse att kunna komma dem så nära och mata dem.
Den guidade turen “Geasseguossi” är ett perfekt tillfälle att få en djupare inblick i vår kultur och näringar. Våra skickliga
guider kommer leda dig genom området, dela med sig av sina kunskaper och personliga berättelser, och gemensamt mata
renarna med dig!
I Café Sápmi, vår stora restaurangkåta med eldstad i mitten, serverar vi traditionell samisk mat med modern twist. Renkött och fisk är viktiga delar i den samiska matkulturen som handlar om ren smak, kvalité och god omsorg om djur och natur. Så varför inte runda av ditt besök med en lokal matupplevelse? Vi påstår att vi serverar världens bästa suovas; alltså traditionellt lättsaltat, kallrökt renkött skuret i tunna skivor som steks
och serveras med samisk glödkaka. Att sedan njuta av en kopp kokkaffe blir som pricken över i:et. Vi erbjuder även bäriga fikabröd, kaffeost och förfriskningar.
Vill du få med dig ett minne hem från din vistelse hos oss kan du besöka vår hantverksbutik där du hittar unika produkter och fina gåvor. Vi väljer endast ut det bästa från den lokala slöjden, duodji. Du kan bland annat hitta renfällar och horndesign, samiska silversmycken och till och med lassolinor.

ÖPPET DAGLIGEN: 10.00 – 17.00. 6 juni – 1 september 2019.
Café Sápmi’s lunchservering 11.00 – 15.00, och fika hela dagen.
GUIDAD TUR “GEASSEGUOSSI”: 10.00 & 15.00, ca 45 min; ingår i entréavgiften.
ENTRÉAVGIFT: Vuxen: 180 kr. Student (med godkänt ID): 140 kr. Barn (3-12 år): 90 kr.
Gratis för barn under 3 år i vuxnas sällskap.
Entrébiljetter köps på plats i hantverksbutiken (ingen entréavgift till butik och café).
RENFODERPÅSE: 30 kr.
ADRESS: Marknadsvägen 2 i 981 91 Jukkasjärvi. Bredvid Jukkasjärvi kyrka och 900 m från Icehotel. 15 km från Kiruna Airport och 20 km från centrala Kiruna. Lokalbuss #501.
KVALITÉ: Sápmi Experience och Sustainable Arctic Destination certifierad.
GRUPPER: Olika grupparrangemang mot förfrågan