Katja Bechtlof
Katja Bechtloff
Johan Adermalm

Sámi Siida – Márkanbáiki (vår)

Márkanbáiki är en lättillgänglig och levande mötesplats i Jukkasjärvi för besökare från när och fjärran som vill uppleva Sápmi med alla sina sinnen. Lär dig om renar, promenera genom utomhusutställningsområdet och smaka på traditionell samisk mat i charmiga Café Sápmi. I vår hantverksbutik finner du säkert något speciellt föremål som du kan köpa som minne hem från ditt besök.

Márkanbáiki är ett nordsamiskt begrepp och betyder samlings- eller marknadsplats, och den här platsen är ursprunget till byn Jukkasjärvi och ett utmärkt dagsbesöksmål. Bures boahtin Sápmái – Välkommen till Sápmi!
I vårt utställningsområde kan du lära dig om samernas kultur, traditioner, det nomadiska levnadsättet och de renskötande samernas historia
I Café Sápmi, vår stora restaurangkåta med eldstad i mitten, serverar vi traditionell samisk mat med modern twist. Renkött och fisk är viktiga delar i den samiska matkulturen som handlar om ren smak, kvalité och god omsorg om djur och natur. Så varför inte runda av ditt besök med en lokal matupplevelse? Att sedan njuta av en kopp kokkaffe blir som pricken över i:et. Vi erbjuder även bäriga fikabröd, kaffeost och förfriskningar.
Vill du få med dig ett minne hem från din vistelse hos oss kan du besöka vår hantverksbutik där du hittar unika produkter och fina gåvor. Vi väljer endast ut det bästa från den lokala slöjden, duodji. Du kan bland annat hitta renfällar och horndesign, samiska silversmycken och till och med lassolinor.
Våra mest uppskattade följeslagare, renarna, befinner sig på bete här vid Torneälvens strand fram till slutet av april; sen flyttar renarna till andra marker där de sedermera kan besökas under specialturen ”Miessemánnu – Renkalvmånad maj”. Den 5 juni är renarna åter i Jukkasjärvi när sommarsäsongen drar igång.

ÖPPET: TBC
ENTRÉ:
ADRESS: Marknadsvägen 2 i 981 91 Jukkasjärvi. Bredvid Jukkasjärvi kyrka och 900 m från Icehotel. 15 km från Kiruna Airport och 20 km från centrala Kiruna. Lokalbuss #50, busshållplats 'Jukkasjärvi Kyrkan'.KVALITÉ: Nature’s Best Sweden, Sápmi Experience och Sustainable Arctic Destination certifierad.
GRUPPER: Olika grupparrangemang mot förfrågan.