Nutti Sámi Siida
Nutti Sámi Siida
Nutti Sámi Siida - Katja Bechtloff
Nutti Sámi Siida AB - Katja Bechtloff
Nutti Sámi Siida - Katja Bechtloff
Nutti Sámi Siida - Katja Bechtloff

Sámi Siida – Márkanbáiki (höst)

Sámi Siida är ett återuppbyggt sameviste på den gamla samiska marknads- och samlingsplatsen Márkanbáiki som är ursprunget till byn Jukkasjärvi. Här betar renar och det finns utställningar och information om samisk kultur och levnadssätt. Sápmi slow food lunch serveras vid den öppna elden i en jättelávvu och genuin sameslöjd finns till försäljning.

Sameviste med renar
Ett sameviste är en temporär bo- och arbetsplats där en eller flera renskötande samefamiljer brukar tillbringa olika delar av året. I Sámi Siida, som är ett återuppbyggt sameviste, får du ta del av vår historia och traditioner som ett nomadfolk samt lära dig hur vi lever idag. Sámi Siida är en upplevelse för gammal som ung där du får möta en spännande kultur och lära dig mer om en av världens urbefolkningar, dvs. samerna. Här får du även träffa våra stolta följeslagare, renarna, och komma dem riktigt nära. Vi berättar om renarna och hur de lever, vad de äter och pratar om myter och legender som finns omkring dem. Ett bildspel om dagens renskötsel visas och du får chansen att kasta lasso på renhorn.

Samisk mat på Café Sápmi
Inne i vår jättelávvu kan du slå dig ner, njuta av den öppna elden och smaka en traditionell samisk lunch tillagad över elden. Renkött är en viktig dela av den samiska matkulturen som handlar om att på bästa sätt ta tillvara på smaken; kvalité och god omsorg om djur och natur. Vi påstår att vi serverar världens bästa suovas; alltså traditionellt lättsaltat, kallrökt renkött skuret i tunna skivor. Att sedan efter maten får njuta av en kopp kokkaffe blir som pricken över i:et. Vi serverar suovaslunch mellan 11.30 och 14.30; och fika hela dagen.

Samisk hantverksbutik
I träkåtan finns en hantverks- och butiksdel där vi visar våra traditionella slöjdhantverk, i bland annat renhorn och renskinn. Det finns ett utbud av både traditionellt och modernt samiskt hantverk, konst samt souvenirer till försäljning.

ÖPPET: Måndag till fredag, 11.00 – 15.00. 6 september – 3 november 2017. 
INTRÄDESAVGIFT: 150 kr per vuxen, 120 kr per student (giltig student ID), 75 kr per barn (3-12 år),
gratis inträde för barn under 3 år i vuxnas sällskap.
Entrébiljetter köps i hantverksbutiken (ingen entréavgift till butik och café).
ADRESS: Marknadsvägen 2 i 981 91 Jukkasjärvi. Bredvid Jukkasjärvi kyrka, 900 m från Icehotel, 15 km från Kiruna Airport och 20 km från centrala Kiruna. Lokalbuss #501.
RENMATNING: Följ med på renmatningen 15.00 – 15.20. Endast för besökare med giltig entrébiljett.
GRUPPER: Olika grupparrangemang mot förfrågan.