Johan Adermalm
Johan Adermalm
Katja Bechtloff
Johan Adermalm

Ráidu – Möte med renar

Kom och upplev den traditionella samiska livsstilen samtidigt som du lär dig konsten att köra rensläde tillsammans med våra vackra djur och duktiga guider. Hjälp oss att träna, mata och köra renarna medan ni lär er om deras avgörande betydelse för den samiska kulturen!

Vår guide tar er med skotersläde längs ett spår genom renens vinterbetesmarker i skogen till de gärden som används för stödutfodring av våra renar.Det är nämligen här vi håller den gamla renslädestraditionen vid liv! Ni får lära er varför renarna är länken mellan naturen och vårt folk och hur vi klarar oss tack vare dem, men även hur renarna klarar sig genom tuffa vintrar och klimatförändring. 

Ni deltar i en träningsprocess av unga hanrenar med slädåkning som en mycket viktig del. Är förhållandena rätt så får ni även möta några honor med deras kalvar. När alla som vill har testat att köra släde på vår bana så tackar vi av renarna med deras favoritgodis innan vi går in i vår lávvu (ett traditionellt flyttbart tält) för att värma oss och äta en traditionell måltid.

Suovas är rökt renkött som vi steker över öppen eld och det serveras på det samiska tunnbrödet gáhkku med lingonsylt. Kokkaffe och te serveras som avslutning. Den intima atmosfären i lávvun tillåter personliga diskussioner om den samiska kulturen, traditioner och livsstil. Det är ett perfekt tillfälle att lära dig om Europas enda erkända ursprungsbefolkning och ställa alla frågor du har!

PRIS 1: Vuxen 1 980 kr, Barn (3-12 år): 990 kr
PRIS 2: Vuxen 2 280 kr, Barn (3-12 år): 1 140 kr

EFTERMIDDAGSTUR 
Datum och pris:

5 november – 9 december 2018: Pris 1
10 december 2018 – 6 januari 2019: Pris 2 
7 januari – 3 februari 2019: Pris 1
4 februari – 28 februari 2019: Pris 2
1 mars – 7 april 2019: Pris 1

START: 14.00 Nutti Sámi Siida, Marknadsvägen 84 i 981 91 Jukkasjärvi
SLUT: ca 17.00, tillbaka i Kiruna: 18.00 
TRANSFERUPPHÄMTNING: 13.10 Kiruna hotell/ Tourist Center, 13.30 Icehotel Meeting Point, 13.45 Reindeer Lodge

INFORMATION
MAT: Rökt renkött med samiskt tunnbröd, lingonsylt, kaffe, te och lingondricka ingår. Matallergier/ intoleranser anges vid bokning.
UTRUSTNING: Lån av termooverall, stövlar, vantar, mössa och hjälm ingår.  
GRUPPSTORLEK: Minst 1 person, max 16.
SPRÅK: Svenska och engelska.
VILLKOR: Gästerna deltar i våra aktiviteter på eget ansvar och har en skyldighet att följa guidens anvisade säkerhetsinstruktioner samt bära hjälmunder renslädesturen. Turen anpassas efter rådande väderförhållanden.
KVALITÉ:Nature’s Best Sweden märkt samt Sápmi Experience och Sustainable Arctic Destination certifierad.