Johan Adermalm
Johan Adermalm
Johan Adermalm
Johan Adermalm
Katja Bechtloff

Dagstur: Ráidu – Möte med renar

Kom och upplev den traditionella samiska livsstilen samtidigt som du får prova på konsten att köra rensläde tillsammans med våra hängivna guider i Jukkasjärvi. Hjälp oss att träna, mata och köra renarna medan ni lär er om deras avgörande betydelse för det samiska levnadsättet.
Vi åker med skoterkälke ca 3 km genom hänglavs- och snöklädda skogsområden innan vi anländer till Sautosjohka rengärde, ett vinterviste utanför Jukkasjärvi som vi använder för renskötsel. Här stödutfodrar vi, som många andra renskötare gör, en del av vår renhjord under vintern för att hjälpa dem att klara svåra betesförhållanden pga. klimatförändringarna. Det finns både vuxna och yngre renar som ni välkomnas av när ni gemensamt matar dem. Nyfiket och nosande kommer renarna fram och äter ur din hand. Du kommer se och känna varför renen är länken mellan naturen och vårt folk. Renskötaren kommer även visa konsten att kasta lasso. När några härkar är fastkastade kommer du hjälpa till att leda renarna till renkörningsbanan där de selas på. Vi tämjer och tränar fortfarande några av våra renar för att kunna bevara det kulturella arvet av att köra ren, och du är en del av detta! Nu är det dags att köra din egen ren med släde runt en kort bana. Du kan tävla med andra förare eller, om du föredrar, bara njuta av en fridfull renfärd. Efter renkörningsdelen välkomnas du in i den traditionella lávvun (tältkåtan) där du sitter på renhudar runt en sprakande och värmande brasa och lär dig mer om samernas kultur, historia och vårt moderna levnadssätt. Du bjuds på den samiska nationalrätten suovas, rökt renkött, som steks över den öppna elden och serveras på gáhkkubröd med en klick lingonsylt. Måltiden äts som en renklämma/wrap och smakar bäst med en kåsa kokkaffe. Färden tillbaka går längs den frusna Torneälven. 

PRIS 1: Vuxen: 2 300 kr. Barn (0-12 år): 1 150 kr.
PRIS 1 PERIOD: Dagligen, 8 – 30 nov 2021, 7 – 31 jan 2022 & 1 mars – 10 april 2022.
PRIS 2: Vuxen: 2 500 kr. Barn (0-12 år): 1 250 kr.
PRIS 2 PERIOD: Dagligen, 1 dec 2021 – 6 jan 2022 & 1 – 28 feb 2022 (ej 24 dec).
START: 13.30 Nutti Sámi Siida Gård, Marknadsvägen 84, SE – 981 91 Jukkasjärvi.
SLUT: 17.10 Nutti Sámi Siida Gård.
TUR- OCH RETURTRANSFER MED MINIBUSS (ingår, anges vid bokning):
UPPHÄMTNINGSOPT.: 13.00 Kiruna hotellen/Turistcenter, 13.30 Icehotel och 13.45 Reindeer Lodge.
AVLÄMNING: Ca 17.20 Icehotel, 17.30 Reindeer Lodge, 17.45 Kiruna hotellen/Turistcenter och 18.00 Kiruna järnvägsstation.
MAT: Rökt renkött med samisk glödkaka, lingonsylt, lingondricka och kaffe/te ingår. Matallergier/intoleranser anges vid bokning.
UTRUSTNING: Lån av termooverall, stövlar, vantar, mössa och hjälm ingår.
GRUPPSTORLEK: Min 2, max 16 personer.
SPRÅK: Svenska och engelska.
VILLKOR: Gästerna deltar i våra aktiviteter på eget ansvar och har en skyldighet att följa guidens anvisade säkerhetsinstruktioner. Hjälm tillhandahålls vid renkörning. Turen anpassas efter rådande väderförhållanden.
KVALITET: Nature’s Best Sweden märkt samt Sápmi Experience och Sustainable Arctic Destination certifierad
BOKA HÄR