Prova traditionella samiska skor gjorda för arktisk vinter

Ända sedan urminnestider har renen varit en central del av det samiska samhället. Allt på en ren tas till vara. Så även skinnet som inte bara ger varma kläder utan också varma skor – nuvtthagat.
Nu får du möjlighet att prova gå i dessa traditionella handsydda renskinnsskor som många samer fortfarande använder sig av.
När du går i ett par renskinnsskor kommer du snart att märka att det är mer än foten som får arbeta, hela kroppen involveras i gången. Skorna är anpassade för det arktiska klimatet och används under vinterhalvåret när snön lagt sig på marken, men eftersom snö uppstår i många olika koncistenser innebär varje sorts snö olika sätt att gå på. Upplev känslan av att ha på dig ett par nuvtthagat, det är som att gå barfota utan att frysa. Turen avslutas med kaffe/te och kaka. Under hela vistelsen kommer du också att få lära dig mer om samerna, dess seder, bruk och traditioner i dåtid och nutid. Du får också veta mer om en renskötares vardag och vad flytten av Kiruna innebär ur ett samiskt perspektiv.

Pris: 1 150 SEK/person, 575 SEK/barn (3–12 år)
I priset ingår: Transfer, guide, varma kläder, kaffe/te och kaka
Deltagarantal: Minimum 4 personer, maximum 8 personer
Avgångar: På förfrågan, turen tar ungefär 2,5 timmar, december–mars. (Ingen tur 24/12)