Norrsken

Norrsken – fenomenet som förför. Kiruna i krispig kyla är oftast stjärnklart. Då är norrskenet som allra vackrast, dansandes över himlen i ett spektakulärt skådespel.

FN har utsett 2015 till ”ljusets år” – bakgrunden till det är att det globala reseguidsföretaget Lonely Planet sammanställt en 10-i-topplista över de platser i världen där du bäst kan uppleva ljusfenomen. På första plats? Abisko i Kiruna, Swedish Lapland såklart.

Det nordliga gryningsljuset
Norrsken kallas det vackra olikfärgade ljus som man ibland kan se röra sig över himlen i de norra delarna av världen. Det latinska namnet, Aurora Boralies, började användas redan under 1600-talet. Aurora var morgondagens gudinna i den antika romerska mytologin och Borealis betyder nordlig. En översättning av namnet blir alltså ”nordlig morgonrodnad” eller ”nordligt gryningsljus”.

Världens bästa plats att uppleva norrskenet
Aurora Sky Station i Abisko ligger mitt i det som kallas för ”auroraovalen” och betraktas som den bästa platsen i världen för att uppleva norrsken. Till toppen av fjället Nuolja (Njulla) på 900 meters höjd, tar du dig med linbana upp till Aurora Sky Station där guiderna lär dig mer om fenomenet.

Se livesändning av norrskenet här!