Photo: Peter Rosén

Norrsken – det nordliga gryningsljuset

När norrskenet dansar stannar vi upp och lyfter blicken mot himlavalvet. Det är svårt att värja sig mot dess förföriska kraft, även för den som vuxit upp i norr och sett naturfenomenet sedan barnsben. Ibland är det ett stilla skådespel med långsamma, slingrande rörelser och ibland exploderar hela himlen i färger och former som rusar fram med en bländande hastighet.

Det latinska namnet, Aurora Borealis, började användas redan under 1600-talet. Aurora var morgondagens gudinna i den antika romerska mytologin och Borealis betyder nordlig. En översättning av namnet blir alltså ”nordlig morgonrodnad” eller ”nordligt gryningsljus”. Även det nordsamiska namnet för norrsken, guovsahas, är besläktat med gryningsljus.

I alla tider har människan förundrats över norrskenet och försökt förhålla sig till det genom myter och legender. Bland samerna var det viktigt att möta norrskenet med vördnad. Att vissla eller jojka respektlöst under ett norrsken kunde vara farligt!
En tro som är gemensam för många urfolk i norra Europa, Amerika och Asien är att norrskenet var den plats där de döda bodde, men endast de som dött en våldsam eller för tidig död var välkomna till norrskenet. Vissa var noga att klä barnen i mössa, så att norrskenet inte kunde bränna håret av dem. Samerna trodde att norrsken och väder har ett samband. De trodde också att man kunde ändra på vädret genom att ändra på norrskenet, bl.a ropade man en ramsa som började ”gokseth lipi, lipi”. Lipi är en förkortning av ordet lihphuit som betyder fladdra.

De fantasifulla historierna kring norrsken är många och underhållande men idag vet vi betydligt mer om hur norrskenet uppstår.

Foto: Peter Rosén

VAD är norrsken?
Norrsken föds i samspel mellan solen och magnetfälten. Magnetosfären fångar in och dirigerar om högenergipartiklar från solen och i mötet med syre och kväve skapas norrskenets vackra ljus och färger. Jorden omsluts av magnetiska fältlinjer och när partiklar med hög energi från solen fångas in i linjerna dras de ner mot jorden. De följer fältlinjerna genom den övre atmosfären, på 80–300 kilometers höjd, och kolliderar med syre och kväve. Vid kollisionen förflyttas energin tillfälligt och omvandlar energin till ljus. Det draperi av färger som vi ser i norrskenet är alltså magnetfältets linjer som blir synliga för oss.

NÄR kan du se norrsken?
Kirunas läge inom den norra polarskensovalen ger fantastiska möjligheter att se norrskenet från september till slutet på mars. Ofta kan du se norrskenet så tidigt som i slutet av augusti ända till en bit in i april. Tidpunkten för norrskenet varierar beroende på hur tidigt mörkret infaller; under vintersäsongen så kan du se norrsken så tidigt som från 16.00 på eftermiddagen.

Norrskenet är alltid närvarande på himlen, även under dagen, dock är det då för ljust för att skådas. Därför har du chans att se norrskenet så fort det blir tillräckligt mörkt ute och det är någorlunda klart väder. Om norrskenet är väldigt svagt kan det vara svårt att skilja det från ett moln. Titta noga – om du ser stjärnor igenom så är det norrsken och norrskenet ändrar form hela tiden till skillnad från ett moln.

I Skandinavien visar sig de aktivaste norrskenen oftast före midnatt. Det är mycket viktigt att titta ofta då den allra mest intensiva delen av ett norrsken ofta varar mindre än tio minuter.
Nästan varje kväll under den mörka årstiden kan aktiva norrsken ses.

Norrsken på hösten, foto: Tomas Jönsson

VAR kan du se norrsken?
Överallt! Närheten till naturen gör det enkelt att snabbt ta sig till en plats som är fri från störande stadsljus och uppleva färgskådespelet mot en mörk natthimmel. Inne i centrala Kiruna kan du se norrsken ibland, men det kan vara en idé att ta sig en bit utanför centrumkärnan för att komma bort från den värsta ljusföroreningen. Om du rör dig till fots så rekommenderar vi en promenad till Camp Ripan som ligger ca 15 minuter från centrum, och här har de satt upp specialanpassade gatlyktor med nedvinklade skärmar för att norrskenet ska synas bättre på himlen!

En något längre promenad bort från centrum, ca 30 minuter, ligger vårt stadsberg Luossavaara dit många tar sig kvällstid för att fånga det dansande norrskenet på bild.

Abisko ligger mitt under norrskensovalen och har utsetts av Lonely Planet som den bästa platsen i världen för att uppleva norrsken. Läget, tillsammans med den klara och rena luften och ofta molnfria himlen, skapar optimala förhållanden för norrskensupplevelser.

Norrskensfototur med Lights Over Lapland, foto: Chad Blakley

HUR kan du bäst uppleva norrskenet?
I Kiruna kan du uppleva norrskenet på en uppsjö olika sätt. Kombinera med en spännande aktivitet på kvällen eller bege dig ut på en renodlad norrskensjakt med en guide. Upplev den samiska kulturen under norrskenet eller spendera kvällen i något så speciellt som en Aurora Dome.

Du kan också följa med någon av Kirunas proffsiga fotografer på en norrskensfototur där du får lära dig allt om hur du fångar det magiska fenomenet på bild. Eller sätt dig i en skidlift som tar dig till Aurora Sky Station på berget Njullá, 900 m.ö.h, och se det dansande norrskenet från balkongen mot rymden.

Det finns många vittnesmål om att norrskenet inte bara kan ses utan också höras. Lyssna du med, nästa gång norrskenet dansar!

……………………………………………

Väder & Norrskensprognos 

Se livesändning av norrskenet!

Obs! Norrsken är ett naturfenomen och det finns inga garantier för att det dyker upp. Vädret här uppe är också väldigt ombytligt, vilket betyder att väderprognoserna inte alltid är att lita fullt ut på, se det mer som en fingervisning.