Klara Enbom Burreau

Miessemánnu – Renkalvmånad

Bli vår gäst bland vår värdefulla renhjord. En exklusiv upplevelse väntar dig när renskötaren tar emot dig bland hundratalet renar. Det är en unik möjlighet att se de nyfödda renkalvarna som tar sina första stapplande steg, och att få förstahandsinformation av renskötare som bedriver renskötsel som en livsstil baserad på traditionell samisk kunskap. Du avrundar ditt besök genom att avnjuta en traditionell samisk måltid i en lávvu kring en öppen eld för att få en riktig smak av Sápmi.

Väljer du vår transfer möter vår guide dig i Kiruna eller Jukkasjärvi för transfer med minibuss, ca 1.5 timme enkelväg, mot Silkkimuotka rengärde. Du kan också välja att köra dit på egen hand. Vid ankomst välkomnar renskötaren dig till renarna i skogen mitt i Sápmi. Du kommer lära dig om renar, renskötsel och dess utmaningar med klimatförändringar.
Om vädret och andra förutsättningar tillåter, så finns det den unika möjligheten av att titta på nyfödda renkalvar. De här renarna kommer släppas till fjälls när kalvarna har vuxit sig större och är redo att ta sig an den långa vandringen.
Efter du mött renhjorden är det dags för en traditionell samisk måltid i lávvun. Medan renskötarmåltiden intas, svarar renskötaren på dina frågor.
Midnattssolens ljusa timmar är i antågande och ger en underbar inramning för besöket i Silkkimuotka och din resa hem.

PRIS: 2 850 kr per person. 1 425 kr per barn (3-12 år).
MÅN-FRE: 7 – 31 maj 2018.
START: 16.15 vid Kiruna Turistcenter eller hotell, 16.45 vid Icehotel.
SLUT: Ca 22.15 vid Icehotel, 22.45 i centrala Kiruna.
MAT: Stekt renkött med samisk glödkaka och lingonsylt, kaffe/te ingår.
Vegetarisk, gluten- och laktosfri kost anges vid bokning.
UTRUSTNING: Anpassad utomhusklädsel rekommenderas, ingår ej.
GRUPPSTL.: Min 2 personer.
SPRÅK: Svenska och engelska.
VILLKOR: Gästerna deltar i våra aktiviteter på eget ansvar och har en skyldighet att följa guidens anvisade säkerhetsinstruktioner. Turen anpassas efter rådande väderförhållanden.
OPTION: Självorganiserad ankomst och avfärd. Start i Silkkimuotka 18.00, slut ca 21.00.
Pris: 2 480 kr per person. 1 240 kr per barn (3-1 2år).
Gruppstorlek: Min 2 personer.