Klara Enbom Burreau

Kvällstur: Miessemánnu – Renkalvmånad maj

Bli vår gäst bland vår dyrbara renhjord. En exklusiv upplevelse väntar dig när renskötaren tar emot dig bland ett hundratal renar. Det är en unik möjlighet att se de nyfödda renkalvarna tar sina första stapplande steg, och att få förstahandsinformation av renskötare som bedriver renskötsel som en livsstil baserad på traditionell samisk kunskap. Besöket avrundas genom att avnjuta en traditionell samisk måltid i en lávvu kring en öppen eld för att du ska få en riktig smak av Sápmi.

Väljer du vår tur- och returtransfer möter vår guide upp dig i Kiruna eller Jukkasjärvi för transfer med minibuss, ca 1,5 timme enkel väg, mot Silkkimuotka rengärde. Du kan också välja att köra dit på egen hand. Vid ankomst välkomnar renskötaren dig till renarna i skogen mitt i Sápmi. Du kommer lära dig om renar, renskötsel och dess utmaningar, t.ex. klimatförändringar.

Maj månad kallas miessemánnu på nordsamiska och betyder kalvmånad. Det är kalvningstid för renarna, en period som sträcker sig en bit in i juni. Om vädret och andra förutsättningar tillåter, så finns det möjlighet för dig att titta på nyfödda renkalvar som tar sina första stapplande steg. De här renarna kommer att släppas till fjälls när kalvarna har vuxit sig större och är redo att ta sig an den långa vandringen. Kalvningstiden är en höjdpunkt inom renskötseln och av ytterst betydelse. Renskötarna bevakar sina hjordar för att skydda de mot störningar. Detta betyder att ett sådant besök skall genomföras med försiktighet och respekt. Efter du har mött renhjorden är det dags för en traditionell samisk måltid i lávvun. Medan renskötarmåltiden intas vid elden, svarar renskötaren på dina frågor. Midnattssolens ljusa timmar är i antågande och ger en underbar inramning för besöket i Silkkimuotka och din resa hem.

PRIS : Vuxen: 2 850 kr. Barn (3-12 år): 1 425 kr.
MÅNDAG – SÖNDAG: 9 maj – 5 juni 2022.
TUR- OCH RETURTRANSFER MED MINIBUSS (ingår):
UPPHÄMTNING: 16.15 Kiruna Tourist Center eller hotell, 16.45 Icehotel i Jukkasjärvi.
AVLÄMNING: Ca 22.15 Icehotel, 22.45 i centrala Kiruna.
MAT: Stekt renkött med samisk glödkaka och lingonsylt, kaffe/te ingår.
Matallergier/intoleranser anges vid bokning.
UTRUSTNING: Anpassad och varm utomhusklädsel rekommenderas, ingår ej.
GRUPPSTORLEK: Min 2 personer.
SPRÅK: Svenska och engelska.
VILLKOR: Gästerna deltar i våra aktiviteter på eget ansvar och har en skyldighet att följa guidens anvisade
säkerhetsinstruktioner. Turen anpassas efter rådande väderförhållanden.
KVALITÉ: Nature’s Best Sweden märkt samt Sápmi Experience och Sustainable Arctic Destination certifierad.
GRUPPER: Privata grupparrangemang mot förfrågan.