Midnattssolsstigen – en stadsnära vandring

Om du inte har tillgång till bil eller bara snabbt vill ut för att njuta av lite natur och friskluft så är detta den optimala vandringen för dig. En kort promenad på ca 15 minuter från centrum tar dig till Camp Ripan där du kan starta din vandring. Stigens startpunkt är markerad med en stor träskylt och fortsättningsvis markerad med små träskyltar längs vägen så det finns ingen risk att du går vilse, förhoppningsvis. Skulle du mot förmodan gå vilse så kan du i alla fall vara säker på att staden endast är ett stenkast bort. Längs vägen kommer du även stöta på en del informationsskyltar där du får lära dig mer om bland annat samisk kultur, gruvbrytning samt flora och fauna.

Vandringen är extra fin att göra kvällstid under midnattssolen på sommaren men självklart kan du ge dig ut när som helst på året. Under vintern rekommenderas att du tar med dig snöskor, då det bitvis kan vara väldigt plumsigt i snön. Snöskorna kan du smidigt hyra på plats på Camp Ripan. Stigen är lättvandrad och passar alla åldrar, men du bör ha hyfsad kondition, då slutet på vandringen innebär en något brant stigning. Men det är det värt. När du kommer till toppen av Luossavaara så får du en alldeles underbar utsikt över hela Kiruna stad, gruvan och den omkringliggande fjällvärlden. Om du har packat med dig en matsäck så är det här du bäst avnjuter den.

När du har beundrat utsikten färdigt och tagit magnifika bilder med din kamera så kan du bara fortsätta följa stigen ner mot parkeringen och antingen tillbaka till Camp Ripan eller in mot centrum.

Ett tips är att avsluta vandringen med ett besök på Aurora Spa om du vill unna dig det lilla extra.