Foto: Peter Rosén

Midnattssol – 100 dagar utan nätter

Svenska Lappland är en värld full av kontraster, färger och ljus. Sommaren och midnattssolen är motsatsen till polarnatten. Perioden från slutet av maj till mitten av juli är en intensiv period som har en djup effekt på allt liv när dagsljuset aldrig tar slut.

Midnattssolen är ett naturligt fenomen ovan Polcirkeln, där solen är synlig efter midnatt och aldrig går under horisonten. Antalet dagar du kan uppleva midnattssolen ökar ju närmre polen du kommer. I Kiruna är midnattssolen synlig under 47 dagar, men då det är väldigt ljust även före och efter perioden med midnattssol så brukar vi säga att det är 100 dagar utan nätter.

Under denna tid så exploderar naturen ut till vackra blomstrande fjällängar och djurlivet är intensivt. Finn din egen favoritplats på fjällsluttningen, längs med älvarna eller skogsjön för att njuta av den livliga tystnaden. Var vaken på natten, delta i någon aktivitet eller bara var stilla och ta in ljuset, solen, fåglarnas sånger och andas in energin av den levande, vakna och vibrerande sommarnatten. Du har stor chans att se vilda djur, då natten är den mest aktiva tiden för dem.
Möjligheterna till aktiviteter under den här tiden är otaliga. Ge dig ut på en kvällsvandring, njut av en båtttur längs älven, ta ett svalkande dopp i någon härlig sjö, eller följ med på ett guidat äventyr!

Tänk på att det kan ta några dagar att vänja sig vid ljuset, ta med dig en sovmask om du vill sova eller vila ögonen i mörker.

Foto: Pär Johansson

Tips på upplevelser under midnattssolen

Kiruna Festivalen
Skandinaviens nordligaste och ljusaste sommarfestival som alltid hålls den sista helgen i juni! Sedan 2000 har Kirunafestivalen lyst upp Norrbotten, Kiruna, gruvan och Kebnemassivet mer än den ständigt glödande midnattssolen. En festival med hyllade artister, tivoli, god mat och en härlig stämning.

Golf i Björkliden
Spela på en av världens nordligaste och mest spektakulära golfbanor, 25 mil norr om polcirkeln. Öppet dygnet runt under högsäsong tack vare midnattssolen!

Midsommarskidåkning i Riksgränsen
Skidåkning i fjällen under midnattssolen och pjäxdans runt midsommarstången på midsommarafton. En upplevelse du inte får missa!