Corey Muntz
Beatrice Holmberg
Johan Adermalm

Kvällstur: Idjastállu – Norrsken och renar

En stilla natt. Stjärnor som gnistrar, snö som knarrar och ett flammande norrsken som dansar över himlen. En guide som lågmält berättar sägner från förr. Denna tur bjuder in till ett lättillgängligt kvällsmöte med renar, norrsken och samisk berättartradition – på gångavstånd från Reindeer Lodge och Icehotel i Jukkasjärvi by.

Norrskenet går inte att jaga och inte att beställa. Allt som krävs är tålamod. Márkanbáiki, mötesplatsen vid Jukkasjärvi kyrka, är med sin mytomspunna historia den perfekta arenan att vänta på. Här möts vi när mörkret lagt sig för att i ljuset av en brinnande fackla gå ner mot tältkåtan där vi inväntar norrskenet. Vi hälsar på våra renar och matar dom med lav; ett fint tillfälle att fotografera renarna. Sedan samlas vi kring elden där gamla tider kommer till liv i form av samiska sagor och historier. Den mystiska varelsen Stállu är då en gestalt som återfinns i många berättelser knutna till naturen och livet i Sápmi och väcker känslor och tankar bland åhörare. Vi kokar kaffe och te och njuter av fascinerande samtal. Ifall natten är klar ser du tusentals stjärnor och, ifall du har tur, även ett magnifikt norrsken som dansar i ett oförglömligt skådespel. Turen startar och slutar utanför Jukkasjärvi kyrka. Transfer med minibuss Kiruna t/r inklusive lån av vinterytterkläder går att boka. Vi rekommenderar alla gäster att ta på sig sina varmaste kläder för att kunna njuta av natten, oavsett temperatur.

PRIS 1: Vuxen: 1 200 kr. Barn (3-12 år): 800 kr.
PRIS 2*: Vuxen: 1 550 kr. Barn (3-12 år): 1 000 kr. ToR-transfer från Kiruna och lån av vinterkläder ingår.
PERIOD: Dagligen, 4 okt 2021 – 10 april 2022 (ej 24 och 31 dec).
START: 20.30 Márkanbáiki, Marknadsvägen 2, SE – 981 91 Jukkasjärvi. Detta är utanför Jukkasjärvi kyrka; och ligger inom 150 m gångavstånd från Jukkasjärvi Hembygdsgård och 900 m från Icehotel samt i ca 1,3 km gångavstånd från Reindeer Lodge efter markerad skoterled via Torne älv. Reindeer Lodge boende erbjuds gratis transfer 20.20 från lodgen och tillbaka.
SLUT: 23.00 Márkanbáiki i Jukkasjärvi.
*TUR- OCH RETURTRANSFER MED MINIBUSS från Kiruna samt KLÄDER (ingår i pris 2):
UPPHÄMTNINGSOPT.: 19.45 Kiruna hotellen/Turistcenter.
AVLÄMNING: Ca 23.30 Kiruna hotellen/Turistcenter.
UTRUSTNING: Lån av termooverall, stövlar, vantar och mössa ingår endast vid transferbokning.
MAT: Varm lingondricka och kaffe/te ingår.
GRUPPSTORLEK: Min 2, max 8 personer.
SPRÅK: Svenska och engelska.
VILLKOR: Gästerna deltar i våra aktiviteter på eget ansvar och har en skyldighet att följa guidens anvisade säkerhetsinstruktioner. Turen anpassas efter rådande väderförhållanden. Även om chansen att se norrsken är hög så går det inte att garantera eftersom det är ett naturfenomen.
KVALITET: Nature’s Best Sweden märkt samt Sápmi Experience och Sustainable Arctic Destination certifierad.

BOKA HÄR