Corey Muntz
Beatrice Holmberg
Johan Adermalm

Kvällstur: Idjastállu – Norrsken och renar

En stilla natt. Stjärnor som gnistrar, snö som knarrar och ett flammande norrsken som dansar över himlen. En guide som lågmält berättar sägner från förr. Denna tur bjuder in till ett lättillgängligt kvällsmöte med renar, norrsken och samisk berättartradition – på gångavstånd från Reindeer Lodge och Icehotel i Jukkasjärvi by.
Norrskenet går inte att jaga och inte att beställa. Allt som krävs är tålamod. Márkanbáiki, mötesplatsen vid Jukkasjärvi kyrka, är med sin mytomspunna historia den perfekta arenan att vänta på. Här möts vi när mörkret lagt sig för att i ljuset av en brinnande fackla gå ner mot tältkåtan där vi inväntar norrskenet.
Vi hälsar på våra renar och matar dom med lav; ett fint tillfälle att fotografera renarna. Sedan samlas vi kring elden där gamla tider kommer till liv i form av samiska sagor och historier. Den mystiska varelsen Stállu är då en gestalt som återfinns i många berättelser knutna till naturen och livet i Sápmi och väcker känslor och tankar bland åhörare.
Vi kokar kaffe och te och njuter av fascinerande samtal. Ifall natten är klar ser du tusentals stjärnor och, ifall du har tur, även ett magnifikt norrsken som dansar i ett oförglömligt skådespel. 
Turen startar och slutar utanför Jukkasjärvi kyrka. Begränsat antal transferplatser går att boka från Kiruna/Jukkasjärvi tor. Lån av vinterytterkläder ingår i transferpriset. Vi rekommenderar alla gäster att ta på sig sina varmaste kläder för att kunna njuta av natten, oavsett temperatur.
 
PRIS 1: Vuxen: 950 kr. Barn (3-12 år): 475 kr.
PRIS 2*: Vuxen: 1 450 kr. Barn (3-12 år): 975 kr. ToR-transfer samt lån av vinterytterkläder ingår. PERIOD: Dagligen, 23 nov 2020 – 11 april 2021 (ej 24 dec).
START: 20.30 Sámi Siida – Márkanbáiki, Marknadsvägen 2, SE – 981 91 Jukkasjärvi. Detta är utanför Jukkasjärvi kyrka; och ligger inom 150 m gångavstånd från Jukkasjärvi  Hembygdsgård och 900 m från Icehotel samt i ca 1,3 km gångavstånd (20 min) från Reindeer  Lodge efter markerad skoterled via Torne älv.
SLUT: 23.00 Sámi Siida – Márkanbáiki i Jukkasjärvi.
MAT: Varm lingondricka och kaffe/te ingår.
GRUPPSTORLEK: Min 2, max 16 personer.
SPRÅK: Svenska och engelska.
VILLKOR:  Gästerna deltar i våra aktiviteter på eget ansvar och har en skyldighet att följa guidens anvisade säkerhetsinstruktioner. Turen anpassas efter rådande väderförhållanden. Även om chansen att se norrsken är hög så går det inte att garantera eftersom det är ett naturfenomen.

*TUR- OCH RETURTRANSFER MED MINIBUSS samt KLÄDER (ingår i pris 2, förbokas):
UPPHÄMTNINGSOPT.: 19.45 Kiruna hotellen/Turistcenter.
AVLÄMNING: Ca 23.30 Kiruna hotellen/Turistcenter.
UTRUSTNING: Lån av termooverall, stövlar, vantar och mössa ingår endast vid transferbokning.
KVALITÉ: Nature’s Best Sweden märkt samt Sápmi Experience och Sustainable Arctic Destination certifierad.

BOKA HÄR