Kort om tid i Kiruna? Här är våra tips!

Kiruna har mycket att erbjuda, allt från naturupplevelser till häftigare aktiviteter. Det finns något för hela familjen. Hur mycket du hinner med beror på hur mycket tid du har. Här kommer några tips på vad du kan göra om du har kort om tid.

Om du har 2 timmar i Kiruna
En världsunik stadsomvandling pågår just nu och du kan lära dig mer om den samt Kirunas historia och arkitektur genom en QR-promenad som tar dig till fina platser runtom centrumkärnan. På sommaren kanske du vill hyra en cykel för att snabbare susa fram genom stadens gator. Samegårdens museum är värt ett besök om du är intresserad av den samiska kulturen.

Har du tillgång till bil så är ett hett tips under sommaren att ta dig upp på stadsberget Luossavaara och njut av den fantastiska utsikten över fjällmassiv och oändliga skogar och myrar. (Om du inte har egen bil så finns även möjlighet att beställa taxi). Har du bara natten på dig, kan du härifrån uppleva den fantastiska midnattssolen. Självklart är det möjligt att promenera upp också men det kräver lite mer tid.

Om du har en halv dag i Kiruna
Det finns en hel del guidade aktiviteter som du kan ta del av både under sommaren och vintern. Två populära aktiviteter som finns tillgängliga året runt är en guidad tur till världens största underjordiska järnmalmsgruva LKAB:s Visitor Centre (ca 2.45 tim) samt en guidad stadstur med fokus på stadsomvandlingen och Kirunas historia (ca 2,5 tim).

Om du har en heldag i Kiruna
Vi rekommenderar gärna att du besöker någon av våra smultronställen utanför centrala Kiruna. Ta tåget eller bilen och upplev den fantastiska fjällvärlden, som Nikkaluokta eller Abisko. Eller hyr en bil och kör mot östra Kiruna och upptäck någon av Kirunas dryga 50 byar.

Om du inte har möjlighet att göra någon längre utflykt rekommenderar vi ett besök i den lilla men välkända byn Jukkasjärvi. Hit kan du vardagar ta dig med lokalbussen 501, en busstur på ca 30 min. Här besöker du välkända ICEHOTEL, öppen året runt. Fortsätt sedan till Sámi Siida – Márkanbáiki där du får mata renarna samt lära dig mer om den samiska kulturen. Traditionell samisk lunch kan du även äta här. Glöm inte att kika in i den gamla träkyrkan som har en fantastisk altartavla av Bror Hjorth.

Tillbaka i Kiruna hinner du shoppa allt från friluftsutrustning, delikatesser till modernt designat hantverk från orten. Avsluta dagen på någon av våra erkända restauranger som ger dig en kulinarisk upplevelse av lokala råvaror.

Om du vill ha fler tips är du välkommen att kontakta Turistcentret så får du personlig hjälp!