Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag

Köra bil i vintriga Lappland

Kiruna är beläget 200km norr om polcirkeln och har snö under ca sju månader av årets tolv. Att köra bil på vinterväglag skiljer sig en hel del från att köra under barmarksperioden. Här ger vi tips på hur du kan hålla dig säker på vägarna under vintern.

I Kiruna kommun plogas vägarna regelbundet, och det är sällan problem att köra längs de vanliga större vägarna. Men vinterkörning kräver såklart ändå att bilen är utrustad med vinterdäck. Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober – 15 april. Dock får dubbdäck också användas annan tid om det är eller befaras bli vinterväglag, vilket ofta händer i Kiruna.

Det är lag på att ha vinterdäck mellan datumen 1 december och 31 mars, om det råder vinterväglag. Med vinterväglag menas då det finns is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan och det är alltid polisen som avgör om det råder vinterväglag. Du kan med fördel hyra bil på plats i Kiruna för att vara säker på att bilen är fullt utrustad för vinterkörning.

Då Kiruna har ett subarktiskt klimat så kan väder och väglag ändras rejält från dag till dag. Därför är det viktigt att du planerar din körning så du har god tidsmarginal för att ta dig till din destination. Var också medveten om tiden på dygnet när du kör bil, speciellt i skymning och gryning rör sig många djur och särskilt älgar bör du vara vaksam efter. Dessa bjässar väger flera hundra kilo och kan komma springande på vägen snabbare än du hinner blinka. Även smådjur och renar finns det gott om som kan dyka upp på vägen lite varstans. Kör därför lite långsammare så du hinner uppmärksamma din omgivning ordentligt. Under polarnatten i december så har vi inte mycket dagsljus, så försök förlägga körningen till dagen.

Tänk på!

  • Klä dig varmt, enligt lager på lager principen.
  • Anpassa hastigheten efter väglaget och rådande väder, planera din körning.
  • Tänk på bromssträckan som är längre vintertid. Håll större avstånd än normalt till bilen framför dig.
  • Var aktsam för halkan och underskatta inte väglaget! Några tecken på halka är is eller frost på bilrutorna, blänk i vägbanan och frost på träden/omgivningen. Det är också ofta isigt på broar, skuggområden, rondeller, nära sjöar och vattendrag samt öppna landskap.
  • Motorbromsa, speciellt i nedförsbackar och i god tid inför kurvor, det minskar risken för att hjulen låser sig och du åker på sladd.
  • Styr med små rattrörelser och var lätt på foten när du gasar, ju mer du gasar desto sämre grepp får du.

 

Du kanske också är intresserad av