Jukkasjärvi – mötesplats vid vattnet

Jukkasjärvi är en liten by 17 kilometer utanför Kiruna. Namnet härstammar från ett samiskt ord, Čohkkiras, som motsvarar ungefär ”mötesplats vid vattnet”. Här är Torne älv väldigt bred och ser snarare ut som en mindre sjö, därav det finska ordet ”järvi” för sjö.

Med anor från 1600-talet är Jukkasjärvi en av de äldsta byarna i Norrbotten. Läget vid Torneälven, nära sjön Sautusjärvi, var en strategisk utgångspunkt för såväl fiske som handel. I den äldre delen av byn finns delar av den äldre gårdsbebyggelsen kvar. På kyrkudden finns såväl kyrkan som den gamla marknadsplatsen, idag en fornlämning där det finns grunder efter marknadsbodarna. I byn finns också en hembygdsgård, där den äldsta byggnaden är en timrad parstuga från 1736. Här finns också byggnader som aittor, härbre, ladugård och bagarstuga.
Länge var präst- och klockarfamiljerna de enda bofasta i byn, men under 1700-talet etablerades några nybyggen. Idag har byn har ungefär 800 invånare, men det finns också fler än 1 000 hundar i byn!

 

Se och göra i Jukkasjärvi

Jukkasjärvi kyrka
Kyrkan är från 1726 med de ursprungliga delarna från 1607. Kyrkan är byggd i timmerkistkonstruktion, en konstruktion som är den enda bevarade i landet. Altartavlan, målad av Bror Hjort, är en iögonfallande del av kyrkorummet. Öppen för besök året runt. På sommaren finns en guide på plats.

Puimonen
Jukkasjärvis alldeles egen lilla bergskulle där du får en fin utsiktsplats över Jukkasjärvi by och Torneälven. Ta med matsäck som du kan avnjuta på toppen. Följ elljusspåret från fotbollsplanen så är du framme på ca 30-45 minuter. Vanligtvis upptrampad vintertid då du följer ett skoterspår, men som vanligt med moder natur så är detta inte en självklarhet. Snöskor är såklart ett alternativ.

ICEHOTEL
Världens första och största hotell byggt av snö och is byggdes för första gången år 1989 och har sedan återfötts i ny tappning varje vinter. I mitten på december byggs ishotellet upp för att sedan i mitten på april smälta och återvända till sitt ursprung i Torneälven. Den permanenta konstruktionen ICEHOTEL 365 ger dig en isupplevelse året runt med både isbar och konstsviter. Butik och restaurang finns här.

Icehotel under polarnatten (14:00), foto: Jessica Nildén

Egna aktiviteter
Med skidor eller snöskor kan du ge dig ut på den istäckta älven, eller genom den snöklädda skogen där det också finns upplysta skidspår på 5 km och 10 km. På sommaren kan du glida på vattnet med kanot eller stand up paddle. Flyg fram genom skogen på cross-country cykel eller ta en lugnare tur med e-bike genom byn. Utrustning att hyra samt tips och kartor finns på Icehotel.

Sámi Siida – Márkanbáiki
Ett lättillgängligt och återuppbyggt sameviste på den gamla marknads- och samlingsplatsen i Jukkasjärvi. I utställningsområdet får du lära dig om samernas kultur, traditioner, klädsel, redskap, det nomadiska levnadsättet och de renskötande samernas historia. Du får närkontakt med renarna som betar i rengärdet och höjdpunkten kan vara att låta renarna mumsa på favoritfödan renlav direkt ur din hand. I den stora cafékåtan kan du avnjuta en traditionell samisk lunch, där både suovas och gurpi är två favoriter. I butiken finns samisk konst och hantverk att beundra eller köpa med dig hem.

 

Esrange Visitor Center
Bonustips för dig med bil. Ca 25km från Jukkasjärvi ligger Esrange Space Station. Här sänder det statliga rymdbolaget SSC (Swedish Space Corporation) upp sondraketer och stratosfäriska ballonger i forskningssyfte. På Esrange finns också en av världens största markstationer för kommunikation med satelliter. Basen är inte öppen för allmänheten, men vid ett obemannat besökscentrum intill grindarna ner till basen kan du ta del av information om verksamheten på Esrange.

Guidade aktiviteter
Befinner du dig i Jukkasjärvi och vill följa med på en guidad aktivitet så kan vi rekommendera någon av nedanstående företag. Många Kirunabaserade företag erbjuder också aktiviteter med upphämtning i Jukkasjärvi.

ICEHOTEL   |    Nutti Sàmi Siida

Boende i Jukkasjärvi
ICEHOTEL – sov i konstsviter i minus 5 grader eller varma stugor
Nutti Sámi Siida – bo i enkla stugor med renarna som närmsta grannar

Så här tar du dig hit!