KLEF
KLEF

Jukkasjärvi kyrka

Jukkasjärvi kyrkas äldsta del är mittendelen från 1607. De två övriga delarna tillkom 1726 då kyrkan byggdes om. Klockstapeln tillkom under 1740-talet. 1785 byggdes läktardelen till.

Orgeln
Det nyaste tillskottet är orgeln som tillkom 1997. Orgeln är byggd av Grönlunds orgelbyggeri i Gammelstad och utsmyckad av Lars-Levi Sunna. Fasaden har solen och det kristna korset i centrum. Orgeln är gjord av masurbjörk, renhorn och rågarvat skinn. Även tangentbordet är utfört i björk och renhorn; halvtonerna i björk och heltonerna i renhorn. Registret är utsmyckat med olika tecken tagna från den samiska mytologin. Orgeln har tre specialstämmor: fågelsång, cymbelstjärna och trolltrumma.

Altartavlan
”Och kyrkan, den gamla fina träkyrkan, som egentligen inte är märkvärdig, bara att ingen arkitekt fått förstöra den, linjera upp den, banalisera den. De små oregelbundenheterna i detaljerna den äger, som gör den så levande, inte minst den vägg ovan altaret som jag skulle dekorera.” Bror Hjort gjorde altartavlan som är en gåva från LKAB. Den överlämnades i samband med kyrkans 350-års jubileum 1958. Altartavlan, triptyken, är skuren i teakträ. Förutom Kristusgestalten i mitten får vi möta huvudgestalten Lars Levi Laestadius (1800-1861). Lars Levi Laestadius föddes i ett fattigt nybyggarhem i Piteå Lappmark. Genom hjälp av en halvbror fick han möjlighet att studera. Han prästvigdes 1825 och blev kyrkoherde i Karesuando 1826. 1849 flyttade han till Pajala där han vid 45 års ålder genomgick en religiös kris som senare gav hans liv en ny mening. Under ett besök i Åsele Lappmark mötte han sameflickan Maria, som på altartavlans högra relief får midnattssolen som gloria. Vid förättningar är kyrkan stängd. Fri entré.