Safe to Visit Kiruna

Branschorganisationen Visita har tagit fram en informationskampanj med riktlinjer för minskad smittspridning framtagna i dialog med Folkhälsomyndigheten och Hotell- och Restaurangfacket. Dessa riktlinjer finns sammanfattade under märket ”Safe to Visit”.

Håll utkik efter dekalen som anläggningarna använder för att förtydliga för besökare hur företaget arbetar med säkerheten under den pågående pandemin. Läs mer om Safe to Visit här.

Vad gäller i Kiruna kopplat till situationen med Covid-19?
Kiruna Lappland följer noga utvecklingen av Coronaviruset och de rekommendationer som kommer från svenska myndigheter och regeringen. Många företag i Kiruna har anpassat sin verksamhet och skärper sina rutiner för att säkerställa att både personal och besökare kan känna sig trygga. Åtgärder som att möblera glesare, markera avstånd, erbjuda takeaway och hemleverans hjälper till att bidra till minskad smittspridning. Vi rekommenderar att boka bord på restaurang i god tid.

En del företag har också lättat på sina bokningsvillkor för att du ska känna dig tryggare med din bokning. Öppettider och utbud på anläggningar och aktiviteter kan variera och förändras med kort varsel med hänsyn till utvecklingen av Covid-19. Ta gärna direktkontakt med företagen för att få korrekt och uppdaterad information om vad som gäller för just deras verksamheter.

Kiruna Lappland Turistcenter
Turistcentret är öppet för besökare och vi finns även tillgängliga via telefon, e-post och Facebook under begränsade öppettider. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Måndag-fredag 10.15-14.00   |   0980-188 80   |   info@kirunalapland.se

Aktiviteter i Kiruna med omnejd i Coronatider
I Kiruna kommun är vi lyckligt lottade med vår vidsträckta natur, och som vi brukar säga – Naturen är alltid öppen! Under vinterhalvåret erbjuds en uppsjö av aktiviteter och de flesta företag har anpassat dessa för att minska smittspridning genom att exempelvis enbart erbjuda privata turer. Kontakta gärna aktivitetsföretagen och fråga hur de arbetar med säkerheten under pågående pandemi.

Om du ska till fjälls så kan du läsa mer om hur Svenska Turistföreningen har anpassat sin verksamhet i vinter vad gäller boende i fjällstugor med mera.

Resor och Corona
Om du eller någon i din närhet har symptom eller är satt i karantän uppmanar vi er att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer att tänka igenom om er resa verkligen är nödvändig.

Swedavias webbplats kan du läsa mer och förbereda dig inför din flygresa samt får du information om vad som gäller på flygplatsen.

För dig som reser med tåg kan du ta del av SJ:s åtgärdsplan innan du bokar din resa.
Även hyrbilsföretagen har vidtagit nödvändiga åtgärder för att minimera smittan när du hyr en bil.

ExpressCare har mottagning i Kiruna för PCR-tester. ExpressCare tillhandahåller tjänster för virusdiagnostik för Covid-19 och reseintyg. Mer specifikt PCR-tester, Antigen-test (snabbtest) samt reseintyg. Bokning kan göras via deras webb www.expresscare.se där också vidare information finns. Provsvar med digitala reseintyg levereras efterföljande dag.


Hur kan jag bidra till en trygg vistelse och förhindra smittspridning?
Vi alla har ett personligt ansvar och genom att vidta enkla åtgärder så kan vi tillsammans hjälpa till att bromsa smittan.

  • Håll avstånd till folk både inomhus och utomhus.
  • Hosta eller nys i armvecket.
  • Se till att det är glest mellan borden när du sätter dig på en restaurang eller välj takeaway.
  • Tvätta händerna ofta och noga med tvål och varmt vatten.
  • Undvik att röra dig i ansiktet.
  • Avstå från sociala tillställningar och onödiga resor.
  • Var aktsam om äldre personer och riskgrupper.
  • Stanna hemma om du känner dig sjuk eller har några symptom.

Läs mer hos Folkhälsomyndigheten.


Håll dig uppdaterad med aktuell och säkerställd information:

Har du allmänna frågor om coronaviruset ring 113 13.
Har du symptom som stämmer in på coronaviruset ring 1177.