Hundspann – djur och natur i samspel

Det ylas ivrigt när hundarna selas på och sekunden senare, när ekipaget drar iväg, möts du av tystnaden vid skog, fjäll och sjöar.

Den bästa naturupplevelsen är enligt många att nästan ljudlöst glida fram på en släde, dragen av slädhundar. Tassar mot marken som drar oss säkert där vi sitter inbäddade på kälken. En upplevelse där djur och natur samspelar. Här finns även chans till att köra sitt eget hundspann. En både rolig och spännande upplevelse tillsammans med våra fyrfota vänner. Oavsett om du väljer att vara passagerare eller köra själv finns många alternativ när det gäller hundspannsturer i Kiruna med omnejd.

Hundspann på barmark
Naturupplevelse Norr är ett av företagen som erbjuder hundspannsturer även under sommaren. Här får du lära känna de vänliga och glada draghundarna och lära dig mer om dem. Hundarna älskar att arbeta och i starten ylar och skäller de ivrigt för att sedan tystna tvärt när startkommandot ges. Bakom 16 arbetsvilliga hundar färdas du i vagn och den åtta kilometer långa turen avslutas vid Kalixälvens strand med fika vid öppen eld. Turerna är mycket uppskattade och erbjuder genuina upplevelser nära både djur och natur.

För naturens bästa
En annan slädhundsaktör är B-O Johansson som märkt flera av sina slädhundsturer med ”Naturens Bästa”. Många slädhundsföretag arbetar på ett hållbart sätt och arbetet dokumenteras. Kvalitetsmärkningen är viktig för internationella resebyråer och agenter, eftersom de ställer höga krav på både hållbarhet och säkerhet.