Tomas Utsi
Tomas Utsi
Tomas Utsi

Guidad tur till LKAB:s Visitor Centre

Covid-19

LKAB har höjt nivån gällande restriktioner och rekommendationer kring Coronaviruset för att i möjligaste mån fördröja smittspridning. 
Därmed kommer Kiruna Lappland inte genomföra några turer fram till 31 oktober 2021. Detta kan komma att förlängas.
Vi kan i dagsläget inte säga när vi kommer kunna köra turer igen. Vi uppdaterar här så fort förändring sker.

—————————————————————————————

Gruvan i Kiruna är världens största underjordiska järnmalmsgruva. En fascinerande verksamhet där malmen bryts långt under markytan med fjärrstyrda maskiner och förarlösa tåg. Här finns en av Sveriges bästa sevärdheter, visningsgruvan LKAB:s Visitor Centre, som fått högsta betyg i den internationella guideboken Lonely Planet.

Med buss direkt från turistcentret åker vi rakt in i berget och ner till LKAB:s Visitor Centre, på 540 meters nivå. Brytningen sker idag ännu djupare, ner till nivå 1365 meter. Guiden visar dig runt i den 20 000 kvadratmeter stora besöksanläggningen. I den autentiska gruvmiljön finns utställningar, filmer och maskiner som visar hur gruvbrytningen och förädlingen går till. Gruvmuséet visar historiska miljöer, arbetsredskap och foton från början av 1900-talet. Guiden berättar om modern gruvbrytning och hur den kan få en hel stad att flytta.

Anpassad tillgänglighet
LKAB:s Visitor Centre är rullstolsvänlig. Det är dock viktigt att personen på egen hand, eller med hjälp, kan ta sig av och på bussen. Rullstolen måste vara ihopfällningsbar. Det är korta sträckor att promenera i besökscentret. Det finns också bänkar utplacerade längs rutten för den som behöver vila benen. Det blir även längre pauser både i caféet och under filmvisningen.

Pris: Vuxen 390 SEK, Student/Senior 290 SEK. Barn 6-15 år 105 SEK. Minimiålder 6 år och minimilängd 110cm.
Priset inkluderar: Transfer, guide, kaffe och kaka. 
Turens längd: 2 timmar och 45 minuter. 
Startplats: Kiruna Lappland Turistcenter / Folkets Hus, samling 15 min innan turens avgång.

VIKTIG INFORMATION!
Det är begränsat antal platser och förbokning rekommenderas. Vi kan ej ta emot bokningar via telefon eller e-post. Bokning sker via denna sida, eller på plats på turistcentret.

Med reservation för eventuella ändringar.