Ett paradis för fiskaren

Upplev fiske när det är som bäst. Kiruna kommun erbjuder över 6000 sjöar, sex älvar och hundratals jokkar och åar. I dessa fiskevatten finnes ädelfisk som bl.a. öring, röding, lax och harr. Vi stoltserar även med ett fantastiskt gäddfiske! Inte ens den mest inbitna Kirunafiskaren hinner prova på mer än en bråkdel av dessa under sin livstid. Det finns alltså mycket att upptäcka.

Kiruna är kanske mest känt för fisket i kalfjällsregionens vatten, men här finns också mycket gott fiske i fjällbjörks- och barrskogsområdets mindre kända vatten.

Du behöver inte åka långt för att hitta fina fiskevatten. Redan i Kiruna centrum kan den intresserade börja sitt fiske. Kirunas stadssjö Södra Luossajärvi är redan det ett alldeles utmärkt sportfiskvatten. Luossa är samiska för lax, men även om här inte finns riktig lax, så är det gott om öring och abborre och det är inte ovanligt med fiskar på både två och tre kilo. Bakom stadsberget Luossavaara ligger öringsjön Nukutusjärvi. Här kan du fiska längs strandkanten, men bäst är det vid bäckmynningarna.

Inom en halvtimmes bilresa är urvalet närmast obegränsat. Det finns till exempel fyra älvar att välja mellan – dels de två stora, Torneälven och Kalixälven, sedan den något mindre Rautasälven och den vackra Vittangiälven.

Utforska fjällkartorna för att hitta vägen till ditt alldeles egna ”hemligjaure”.

Fiskeflyg
Om du vill fiska i de mest avlägsna naturområdena så är fiskeflyg för dig! Både Kallax flyg och Arctic Heli flyger dig ut till de bästa fiskevattnen.

Fiskecamper
Det finns två fiskecamper i området, Tjuonajokk och Rostujávri. Dessa camper ligger vid några av de bästa fiskevatten som finns i fjällen.

Till Tjuonajokk går inga vägar. Beläget cirka 120 kilometer norr om polcirkeln mellan Kiruna och Gällivare, i direkt anslutning till Kaitumälven – en av Sveriges sista orörda älvar. Här hittar du Europas bästa harrfiske, men du kan också fiska gädda och öring.

Rostujávri är inte bara rödingsfiske på vårisen, under några korta och intensiva månader. Rostujávri är den subarktiska sommarens fiskefröjd med ett fantastiskt flugfiske efter harr från början av juli och hela augusti. Sandåslandet är det sista riktiga harrlandet.

Guidade fisketurer
Om du vill följa med en guide och prova på fiske i några timmar, eller en dagsutflykt så kan du kika här.

Fiskekort och regler
Allemansrätten gör att du kan vistas nästan överallt i naturen bara du inte stör eller förstör. Fiske ingår däremot inte i allemansrätten. Det finns en mängd bestämmelser kring både fritids- och yrkesfiske, och de rör bland annat var du får fiska, när du får fiska och hur du får fiska. Olika vatten och olika områden har olika regler. Du som ska fiska är alltid skyldig att ta reda på vilka regler som gäller i det vatten du ska fiska. Vänd dig till Länsstyrelsen Norrbotten för att hålla dig uppdaterad om vilka regler som gäller.

För att få tillstånd att fiska i Kiruna kommun krävs fiskekort. Det vanligaste kortet, Kirunakortet, går att köpa hos flertalet återförsäljare runt om i kommunen och gäller för de flesta vatten. På Kiruna turistcenter säljs även fiskekort för Kurravaara. Du kan också enkelt köpa ditt fiskekort online på NatureIT.

Med ett hållbart nyttjande av fjällvärlden överlever både natur och näring. Därför finns det några saker att vara särskilt medveten om vid fiske och övrig vistelse i fjällområdet. Visa hänsyn mot djur, människor och natur. Skräpa aldrig ner och uppträd som du vill att andra ska uppträda i din närhet.