Upplev hundspann i Kiruna

Har du alltid drömt om att få glida fram över de vita vidderna som en äkta musher? Höra huskies yla i ivrig väntan på att få dra iväg? Känna kylan bita tag i kinderna medan du omges av ett snöklätt vinterlandskap?

I Kiruna, 200km norr om polcirkeln, finns alla möjligheter att uppleva ett äkta hundspannsäventyr i subarktiskt klimat. Åk över frusna älvar och sjöar, genom snöklädda skogar och fantastiska fjäll, möjligheterna är många. Att åka hundsläde är ett hållbart och ekovänligt transportsätt och en del av vår livsstil här uppe i norr.

Vad är ett hundspann?
Ett hundspann drivs av en så kallad musher (hundförare) och det är den person som står bakom hundsläden och ropar ut kommandon till hundarna så att de vet vart de ska ta vägen. Ett hundspann består vanligtvis av 2 till 18 hundar. Vanliga raser inkluderar Alaskan husky och Siberian husky, men det finns självklart fler populära raser lämpade för hundspann.

Hundsläde Kiruna Lappland

Foto: Jessica Nildén

Hur kan du uppleva hundspann?
I Kiruna med omnejd finns många företag som anordnar hundspannsturer. Oftast är turerna mellan 2,5-5 timmar och själva tiden som spenderas på släden är ca 1 timme på de kortare turerna. Du kan välja mellan en härlig morgontur, en dagstur eller en kvällstur med chans att se norrsken. Du kan också välja om du bara vill sitta på släden som en passagerare eller om du vill prova på att vara en musher så kan du få köra ditt alldeles egna hundspann eller dela med en kompis. Det finns även längre övernattningsturer för dig som vill leva vildmarksliv tillsammans med hundarna i några dagar!

Hundsläde kan du åka under vintersäsongen december till april. Beroende på snöläget så startar vissa redan i mitten/slutet på november. Men visste du att du under barmarksperioden kan följa med på en tur för att lära dig hur hundarna tränas inför vintern?

Hundspann Lappland Kiruna

Vanliga frågor om hundspann

Vad kostar det att följa med på en hundspannstur?
Priserna varierar beroende på vilken tur du väljer. Ofta är det lite högre pris på turer där du själv får vara musher. Men räkna på priser från 1200 SEK/person och uppåt.

Hur vet jag att företaget tar bra hand om sina hundar?
Fråga gärna företaget hur de hanterar sina hundar. Alla företag som du ser på vår webbplats är företag som vi på Kiruna Lappland samarbetar med och som tar bra hand om sina hundar. De som erbjuder hundspannsturer är ofta små familjeföretag som lever sida vid sida med sina hundar året om och behandlar sina hundar som vilka familjemedlemmar som helst.

Kan jag ta med barn på turen?
Många hundspannsturer tillåter barn. Men kolla åldersgränsen med företaget för säkerhetsskull och tänk på att klä barnet varmt. Kanske kan det vara en idé att boka en privat familjetur?

Hur många gäster är det på en tur?
Vissa företag tar inte mer än fyra gäster per tur för en mer personlig upplevelse. Ofta sitter fyra gäster tillsammans på en släde och det åker flera slädar samtidigt. Du kan även boka turer där du och en kompis delar på en släde, en som sitter och en som kör och så har ni chans att byta efter halva vägen.

Kan jag som rörelsehindrad följa med på en hundspannstur?
Det brukar inte vara några problem. Prata med företaget för den tur du vill följa med på så hjälper de dig.

Måste jag ha förkunskaper om jag vill köra mitt eget hundspann?
Nej, men du bör ha normal fysik då du ibland måste hjälpa hundarna i backar osv. Du får en ordentlig genomgång innan det är dags att dra iväg. Du är inte heller ensam ute i skogarna, det följer alltid med en erfaren guide på turen.

Hur ska jag vara klädd för turen?
Det kan vara riktigt kalla temperaturer här uppe under vintern så du bör klä dig enligt lager-på-lager principen. På alla hundspannsturer ingår varma ytterkläder såsom overall, skor och vantar.

Har du fler funderingar kring hundspann? Tveka inte att kontakta turistcentret så hjälper vi till att hitta den perfekta turen för just dig!