Carl Wennberg
Carl Wennberg

Carl Wennberg

År 1907 öppnade Franz Gustaf Wennberg en livsmedelsaffär i den lappländska gruvstaden Kiruna. I staden som fått sitt namn från det samiska ordet för ripa, Giron, bodde det förutom gruvarbetare även många samer. Samerna betalade ofta för sina varor med sina egna hantverk som t. ex. knivar och kåsor. Med tiden ändrade butiken inriktning till att sälja mer och mer samiskt hantverk tills butiken tillslut blev en specialiserad samisk konst- och hantverksbutik. Vi på Carl Wennberg strävar hela tiden efter att ha ett brett sortiment av produkter, främst från våra lokala slöjdare från Kiruna och byarna runt omkring.

Midnattssol
Kiruna stod still när första delen av den svensk-franska tv-serien ”Midnattssol” visades. Peter tog oss med storm! Vår vackra stad i full action under konstant solsken! Solen är en flera hundra år gammal, stark symbol inom den samiska kulturen. Den finns med på de magiska spå-trummorna shamanerna använde förr i tiden och idag finns den samiska solen avbildad på ”troll-trummor” i form av smycken i renhorn och masurbjörk, samt i silverhalsband, örhängen, ringar m.m.
Vi har under seriens inspelning här i Kiruna försett skådespelarna med vackra smycken. I första avsnittet kan Peter Stormare ses bära ett vackert hängsmycke i silver i form av en björntass som hänger i en lång svart snodd. Smycket finns till försäljning både i Carl Wennbergs butik samt webbshop. Smycket kommer även i form av lo-tass, varg-tass och järv-tass, och det finns även matchande örhängen.

Carl Wennberg, Kirunas berömda butik, firar 110 år!
Sedan 1907 har Carl Wennberg legat på Bergmästaregatan 2 i centrala Kiruna. Först som en livsmedelsbutik och sedan många årtionden tillbaka som specialistbutik inom utsökt samisk konst och hantverk. För att fira sitt 110-årsjubileum har Carl Wennberg släppt ett jubileumshalsband gjord av björk och graverat renhorn, i form av en ripa – symbolen för Kiruna. Kedjan är gjord av Bo-Göran Korvi och finns tillgänglig i butiken och onlinebutiken.

Välkommen in eller besök vår onlinebutik.