Ida-Maria Svonni
Ida-Maria Svonni
Ida-Maria Svonni
Ida-Maria Svonni

Samiskt liv

Besök Ida-Maria i hennes varma Lávvu (tältkåta) för att ta del av samernas liv och kultur. Du får höra hennes historier från det samiska livet och om hur renskötarna följer djuren genom de åtta årstiderna.

Turens första stopp är ett besök på muséet hos Nutti Sámi Siida som tar med dig på en historisk resa genom den samiska kulturen.

Efter museibesöket ges du möjligheten att besöka en autentisk samisk lávvu (tältkåta) där du bjuds på en fest för sinnena! Tillsammans med din samiska guide får du chansen att baka traditionell samisk glödkaka över öppen eld. Du serveras också ett smörgåsbord av samiska läckerheter innehållande torkat renkött, en kopp ångande het soppa gjord på renbuljong, lokalfångad fjällröding samt tre olika juiceshottar gjorda på blåbär, lingon och kråkbär. 

Och slutligen, inget lávvubesök är komplett utan en kopp rykande kaffe som bryggts över den öppna elden. Utanför Lavvún ges du sedan möjligheten att bekanta dig med en lugn och vacker ren som du får mata med lav – en av dess favoriträtter. Samtidigt får du lära dig mer om de fantastiska djuren som fortfarande är en central och avgörande del av livet för många samer.

Pris: 2195 kr per person

Inklusive: Lunch, upphämtning och avlämning vid alla hotell och de flesta övriga boenden i Abisko och Björkliden.

Tillgänglig: 7 december – 29 mars. Fredag, söndag. Start 09:30. Varaktighet ca 6 timmar.