Foto: Magdalena Lindholm

20 tips för barnens sommar i Kiruna

Upptäck det bästa Kiruna har att erbjuda under sommaren för barn. Oavsett om du letar spännande aktiviteter eller ett naturäventyr så delar vi mer oss av våra bästa tips. Här finns något för alla, från små barn till tonåringar.

1. Besök samevistet Sámi Siida – Márkanbáiki i Jukkasjärvi med betande renar och samisk kulturinformation. Mata renarna med mumsig renlav, prova kasta lasso och ha skoj i lekområdet. Traditionell samisk mat finns till försäljning i den stora lávvun när hungern slår till.

2. Följ med på en guidad tur till världens största underjordiska järnmalmsgruva. Under sommaren avgår turer flera gånger per dag till besöksgruvan LKAB:s Visitor Centre på 540 meters nivå. Lär dig mer om gruvbrytning och se de stora maskinerna.

3. Det finns en uppsjö av vandringsleder att välja på, allt från kortare dagsutflykter till flerdagarsturer. Vart ni än ger er ut så kommer det att finnas mycket för barnen att upptäcka. Ett hett tips är kurragömma bland de stora stenblocken i Kärkevagge! För fler tips, kontakta gärna Kiruna Lappland Turistcenter.

4. Minigolf är alltid en rolig aktivitet för hela familjen och efter en hel dags aktiviteter kan även barnen behöva koppla av, vilket de gör bäst på Aurora SPA – allt beläget vid Camp Ripan.

5. Pröva på guldvaskning på riktigt i guldets naturliga miljö tillsammans med Kristallen i Lannavaara. Allt guld du hittar får du behålla!

6. Grottor väcker känslor av mystik, och det finns en spänning i att utforska det hemliga och sedan länge bortglömda. Nere i underjorden uppslukas du av stora salar, trånga gångar och uråldriga formationer som har skapats av naturens krafter. Utforska ett av Sveriges längsta grottsystem – Kåppasjåkkagrottan. Björkliden och STF Abisko anordnar guidade turer hela sommaren.

7. Följ med på ett kennelbesök – lär känna hundarna, träffa valparna och lär dig mer om hundspannslivet. Du kan även följa med på en åktur med Husky hundarna!

8. Lek och rörelse är viktigt! I centrum finns Kirunas största park, Järnvägsparken. En rolig lekplats med gungor, rutschkanor och klätterställningar. Packa med en matsäck eller besök det sommaröppna caféet.

9. Gör som konstnärerna på ICEHOTEL och skapa din egen isskulptur av is från Torne älv. Låt kreativiteten flöda och isen ta form. En kunnig guide lär dig grunderna.

10. I Björkliden finns Lämmelklubben, ett sätt för barnen att ta en paus från sina föräldrar och upptäcka vildmarkens tjusning tillsammans med jämnåriga. Här finns också klättervägg, studsmattor, minigolf och annat roligt.

11. Ta en härlig båttur tillsammans längs Vistasälven. Känner ni er lite äventyrliga så kan ni även hyra kanot och paddla fram själva.

12. Hyr cykel och åk på en tur runt i Kiruna, kika på våra unika byggnader, besök gruvstadsparken och gör av med lite energi. Det finns även cykeluthyrning ibland annat Björkliden för den som vill cykla i fjällmiljö.

13. Mobiltelefoner och surfplattor i all ära, men naturen är en lekplats som inte ska underskattas. Lägg undan elektroniken och lek som man gjorde förr. Gör ett eget stentroll, kasta macka, och bygg ditt kottdjur. Bara fantasin sätter gränserna!

14. Ta med barnen på ett riktigt naturäventyr. Packa tältet och ge er ut på en övernattningstur. Gör eld, tälj grillpinnar och utforska omgivningarna. Laga mat över öppen eld eller i ett trangiakök, drick vatten direkt ur de forsande bäckarna och om ni stöter på snö så kanske ett snöbollskrig är i sin ordning!

15. Ta med ett fiskespö och hoppas på fiskelycka. Det finns många lättillgängliga fiskesjöar att utforska. Kanske lyckas ni fånga dagens middag som ni sedan kan tillaga på plats över öppen eld.

16. Naturum Abisko visar en utställning om Abisko nationalpark och dess geologi, flora, fauna, klimat m.m. Ofta pågår även olika tillfälliga utställningar. Naturum har bildspelsvisningar och guidade turer. Aktivitetshörnan är populär bland de yngre besökarna. Naturum Abisko har en utställning som visar fjällens geologi, ekologi och kulturhistoria. Du kan också vara med på olika guidade turer och föreläsningar. Här finns också en barnhörna där barnen kan leka och pyssla.

17. Inom Kiruna kommun finns omkring 6000 sjöar och sex älvar. För ett riktigt naturbad finns det alltså gott om valmöjligheter! Badsjön i Björkliden är riktigt mysig och lättillgänglig. Packa badkläder och matsäck och leta reda på just din badsjö.

18. På Esrange Visitor Center finns en utställning som presenterar verksamheten vid Esrange Space Center och svenskt rymdarbete. Kika på interaktiva skärmar, raketer, ballonger och utställda objekt från experiment. Besökscentret är obemannat, men bjuder bland annat på varm choklad.

19. Upplev fjällen från hästryggen. Tillsammans med Ofelas islandshästar får du rida i magnifik fjällmiljö. Du är med från början och gör i ordning din egen häst. Fikat som avnjuts under turen packas i sadelväskor.

20. Aurora Sky Station, beläget på berget Nuolja 900 m.ö.h, erbjuder spektakulär utsikt över Torneträsk, Abisko nationalpark och berömda Lapporten. Med liften får du en hisnande tur som tar dig upp på 20 min. I caféet kan du köpa lite gofika. För den som vill är det endast en kort promenad till toppen.

Observera att olika åldersgränser kan förekomma på de olika guidade aktiviteterna.
På grund av den rådande situationen med Covid-19 kan vi inte garantera att alla turer/aktiviteter kommer finnas tillgängliga under sommaren 2021. Men naturen stänger aldrig och är en fantastisk plats för att leka, lära sig nya saker och utforska!

——————————————————

Erbjudande för dig som reser med barn!
Med nattåg tar du dig enkelt och miljövänligt till Kiruna. SJ har nu gjort en satsning som heter SJ Familj som innebär att det ska bli ännu lättare och roligare att resa hela familjen. Just nu erbjuder de specialpris för barn som åker med SJ:s nattåg.
Här kan du läsa mer och direkt boka er familjeresa till midnattssolens land!