Älg- och vildmarkssafari

Med minibuss åker vi från ert hotell mot den lilla byn Nikkaluokta, som är vackert belägen vid vägs ände. Det är den sista civiliserade byn ca 70 km väster om Kiruna och det är också vår vändpunkt för aktiviteten. Den natursköna omgivningen är väl värt resan bara den, och den kulturella prägeln som det samiska folket har gett platsen är väldigt intressant också.

Vi reser genom den arktiska naturen på en väg som följer majestätiska Kalix älvdal och som kantas av ett par få små byar som påminner oss om mänsklig närvaro. Det är vanligare att se den mäktiga älgen än människor längst vägen. Vi observerar älgarna i deras egna naturliga miljö. Förhoppningen är ett möte med älgarna på nära håll, då är guiden redo att stanna minibussen och dela ut kikare till er som gästar turen. Att vi även ser andra djur än älg räknar vi som en bonus.

Vi kommer även att se den frusna älven från sin bästa plats. Nämligen just från själva isen, som på sin håll blir över 50 cm tjock. En vildmarksexpedition är inte komplett utan en öppen eld i en timrad stuga och detta är inget undantag. Framför elden serveras du kaffe, te eller varm choklad. Eller lite av varje om du önskar. Färsk grädde och socker till såklart och du serveras färskt fikabröd. Du får sitta på ett renskinn så blir det varmt och bekvämt.

Temperaturen kan sjunka under – 30 grader och eftersom turen inte bara innebär att sitta i minibussen så är ordentliga vinterkläder viktigt att ha på sig. Men oroa er inte, meddela vid bokning om ni inte har vinterkläder så ordnar vi den saken. Då är ni väl utrustade när er lokala samiske guide kommer och möter upp er för ett annorlunda vildmarksäventyr.

Förresten: Hur sannolikt är det att vi ser älgar? Det är en bra fråga och eftersom vi spanar efter vilda djur så kan inga garantier lämnas men som en hint  – efter två säsonger så har vi aldrig varit på älgsafari utan att se älgar hittills. Allra flest älgar visar sig i december-februari. Mars är fortfarande en god månad, turen startar en timme tidigare för att fånga dagsljuset. April är den varmaste månaden men dock en månad där en eller två älgar får räknas som bra.

Turen inkluderar: Guide, buss, kikare, fika, varma kläder (om så önksas), öppen eld, möjligheter till fotografering och älgobservationer.
Avgångar: Tisdagar, torsdagar och söndagar
Pick up: 08:30 Kiruna/Ripan – 08:00 Icehotel/Jukkasjärvi  Drop off: 12:30 Kiruna/Ripan – 13:00 Icehotel/Jukkasjärvi
Turens omfattning: ca 4h.
Pris: Vuxen:1495 SEK. Barn 4 – 12 år 750 SEK.