STFs bildbank

STF Abisko – Grottäventyr

Grottor väcker känslor av mystik, och det finns en spänning i att utforska det hemliga och sedan länge bortglömda. Nere i underjorden uppslukas du av stora salar, trånga gångar och uråldriga formationer som har skapats av naturens krafter.

Ett av Sveriges längsta grottsystem gömmer sig nära Abisko. Efter att vi har packat bilen med grottutrustning och kört västerut några kilometer vandrar vi uppåt fjällsluttningen till grottöppningen Kåppashåla. Innan nedstigning under jord tar vi på oss overaller, hjälmar och pannlampor. Kartan leder oss genom en labyrint av trånga gånger och häftiga formationer som har skapats av vattenflödet under tusentals år.  Våra sinnen förstärks då lamporna släcks för en liten stund och mörkret omsluter oss.

Vi klättrar ner i den mäktiga Silversalen, försöker hålla oss torrskodda genom Kemtvätten samt kravlar oss igenom Palmgången på vår väg i underjorden. Väl ovan jord igen vandrar vi ner längs Kåppasjåkka där vi dessutom får upptäcka både vattenfall och jättegrytor.   Det är din nyfikenhet som sätter gränser – var förberedd på en häftig upplevelse! Men kom ihåg: Ta aldrig annat än foton, lämna aldrig annat än fotsteg.

Vad ingår:
Grottguide, transport, grottutrustning (hjälm, overall, lampa och stövlar)

Ta med:
regnkläder, varm tröja, lunch, ryggsäck för utrustningen

Bra att veta:
Tid:  4,5 tim
Längd/Höjd: 4 km vandring, +/-300 m
Ålder/åldersgräns: 12 år
Förkunskapskrav: Ingen

Samling:
09.30 vid receptionen, tillbaka ca 14.00

Övrigt:
Max 8 platser Temperatur i grottan ca 4-6 grader

Anmälan:
Online senast tre dagar innan eller på plats senast 19.00 kvällen innan

Med reservation för ändringar