Foto: Jessica Nildén

Abisko – en plats för ljusupplevelser

Byns nordsamiska namn Ábeskovvu betyder ungefär ”skogen vid det stora vattnet”, där ”det stora vattnet” syftar på Skandinaviens största fjällsjö Torneträsk. Här ligger Abisko nationalpark som är 7700 hektar, det vackra och lättillgängliga fjället Njullá och Abiskojåkka som flyter genom dalgången. Abisko är också startpunkten för den världsberömda Kungsleden.

Området har under årtusenden varit hem för samer som följde hjordar av vildren mellan skogslandet och fjällen. Man jagade och fiskade i området. Rester av de fångstgropar som användes för ren och älg syns än idag. Man kan även se spår av gamla härdar och kåtaplatser.
Abisko nationalpark bildades 1909 som en av de första i Sverige. Några år tidigare byggdes järnvägen från gruvan i Kiruna fram till den isfria hamnen i Narvik där järnmalmen kunde skeppas iväg. Rallarna skapade under byggandet små samhällen längs den framväxande järnvägen. Vandringsleden ”Rallarvägen” som användes för att transportera material är ett minne från den tiden.

Här ligger också Abisko naturvetenskapliga station där forskare från hela världen studerar klimatförändringar och utför annan naturforskning i arktisk miljö.

Abisko nationalpark har ett rikt djurliv under alla årstider och här finns de flesta fjällväxter. Njullá kallas ibland för ”blomsterfjället” på grund av sin blomsterrikedom. Den mycket sällsynta orkidén lappfela är en av rariteterna.

Abisko samhälle, där det flesta boenden samt matbutik och bensinstation finns, brukar kallas Abisko Östra. Här hittar du också Abisko Mountain Lodge där du bor bra och avnjuter slow-food på Restaurang Brasseriet. STF Abisko Turiststation ligger 3km bort, i Abisko Västra. I den KRAV2-certifierade Restaurang Kungsleden äter du god mat med en magnifik utsikt över Torneträsk på ena sidan och Abiskoalperna på den andra sidan.

Tips på aktiviteter i Abisko

Aurora Sky Station
Kan besökas både sommar och höst/vinter. Med linbana åker du upp till fjället Njullá där Aurora Sky Station är belägen och erbjuder en fantastisk utsikt över nationalparken, Abisko, Torneträsk och berömda Lapporten. Under vintern kan du se norrskenet dansa över himlavalvet medan midnattssolen lyser upp natten på sommaren.

Vandra
I Abisko finns det vidsträckt natur att ta del av. Din vandring kan du anpassa lätt efter hur mycket tid du har och hur krävande vandring du önskar. Det finns allt mellan en halvtimmes utflykt till ett flerdagars äventyr längs Kungsleden. Abisko Canyon är lättillgängligt och bör besökas av alla som stannar till i Abisko. Vandra och upptäck fjället på egen hand eller följ med på tur med erfarna guider.

Naturum Abisko
Här visas en fast utställning om Abisko nationalpark, dess geologi, flora, fauna, klimat och kulturhistoria. Personalen hjälper dig gärna med turtips och information om området. Sommartid erbjuder de guidade turer och andra aktiviteter. Läs något i biblioteket eller ta del av föreläsningar och bildspel. Här finns också en barnhörna där barnen kan leka och pyssla. Läs mer om aktuella program och öppettider!

Skidor/snöskor
I februari öppnar Nuolja Offpist för utförsåkning med magisk utsikt. Det finns också fina utflykter att göra med turskidor eller snöskor. En kortare tur går till Marmorbrottet eller Nissunjåkkas kanjon eller en något längre tur som tar dig till en mysig stugplats inne i högfjällsdalen Kårsavagge. Området mellan Abisko och Narvik erbjuder också otaliga toppar att bestiga med stighudar under skidorna.

Norrsken
Abisko anses vara en av de bästa platserna på jorden att se norrsken ifrån. Det beror på att området ligger i regnskugga från Atlantens fuktiga luft och ofta har klart väder. Det finns många guidade aktiviteter att delta på för att uppleva norrskenet. Ett tips är att följa med på en fototur med professionella norrskensfotografer och föreviga minnet av den spektakulära himlashowen.

Guidade aktiviteter
Abisko må vara en liten by men utbudet av guidade aktiviteter är stort. Vi rekommenderar följande företag som är baserade i Abisko och erbjuder guidade turer utav alla dess slag från hundspann, skoter, skidåkning till vandring, foto och norrsken.

STF Abisko Turiststation    |   Outback Abisko    |   Abisko Mountain Lodge   |   LapplandMedia & Photoadventures

Anpassad tillgänglighet
Från naturum kan besökare med särskilda tillgänglighetskrav välja olika sätt att ta sig ut i naturen. Man kan välja den gulmarkerade leden till kanjonen och nationalparkssymbolen. Man kan också välja den grönmarkerade till en rast- och eldplats nere vid Torneträsks strand. Läs mer om anpassad tillgänglighet i Abisko nationalpark..

Tips på boende i Abisko:
STF Abisko Turiststation – hotell, stuga eller vandrarhem.
Abisko Mountain Lodge – hotell och stugor.

Avstånd från Abisko till:
Kiruna 94 km
Björkliden 11 km
Riksgränsen 39 km
Narvik 84 km

Så här tar du dig hit!

Läs mer om Abisko:
Sveriges Nationalparker
Länsstyrelsen i Norrbotten
Abisko nationalpark folder

Fjällinformation
När du är på plats i Abisko så har du möjlighet att besöka Fjällinformationen på STF Abisko Turiststation. Där möter du erfarna guider som tipsar dig om turer på egen hand, bokade aktiviteter eller svarar på allmänna frågor om fjället.
Kontakta Fjällinformationen via mejl på: abisko.sport@stfturist.se.