Photo: Pär Johansson

11 tips till dig som besöker Kiruna i maj!

Maj är en fantastisk månad att uppleva Kiruna. Det här är den perioden då natt blir dag när midnattssolen lyser upp vår tillvaro. Till fjällen ligger snön fortfarande kvar, temperaturen är behaglig och myggen har inte gjort sin entré ännu. Här kommer elva tips till dig som besöker Kiruna i maj:

1. Äventyr under midnattssolen
Från slutet av maj till mitten av juli går solen aldrig ner i Kiruna. De ljusa kvällarna och nätterna lockar till aktiviteter och utflykter under dygnets alla timmar. Kanske vågar du lämna klockan hemma och ta vara på den extra energi som detta magiska ljus medför. Kanske vill du följa med Ofelas islandshästar på ett äventyr och uppleva midnattssolen från hästryggen?

2. Sommar ute, vinter inne på ICEHOTEL
Vid Torneälven i Jukkasjärvi ligger det världsberömda ICEHOTEL. Här kan du tack vare miljövänlig solenergi uppleva snö och is året om i ICEHOTEL 365. De flesta sover ovanligt gott i minusgrader, omgivna av vacker iskonst i en individuellt designad konstsvit och den tysta inomhusmiljön utgör en spännande kontrast till de många aktiviteter som pågår utomhus under dagtid. Här kan du även pröva på isskulptering. Ett sommarbesök på ICEHOTEL 365 är ett minne för livet.

The Invisible Invincible. Design Nina Hedman & Lena Kriström. Foto Asaf Kliger.

3. Bli ett med naturen
Kiruna bjuder på stora naturupplevelser. Här kan du uppleva bland det vackraste naturen har att erbjuda på kortare dagsutflykter. Hyr en bil och ge dig ut längs vägarna, stanna vid en parkeringsficka och ge dig ut i skogen. Gör upp en eld, tälj en grillpinne, ät din matsäck, lyssna till fåglarna och bara njut av lugnet! I början på maj kan du fortfarande pimpla om du vill göra ett försök och fånga in middagen på egen hand.

4. Ett personligt möte med den samiska kulturen
Ida-Maria Svonni på SápmiLIFE bjuder in dig till en samisk upplevelse genom sinnena. Vid den sprakande elden i lávvun får du följa med på en resa under åtta årstider där du följer renens vandring från skog till fjäll. Känn på föremål skapade av naturen, lyssna till det samiska språket, se bilder från det samiska livet, smaka på vad naturen ger i Sápmi och känn lukten av nykokt kaffe över öppen eld.

Foto: Jessica Nildén

5. En stad på hjul
Stadsomvandlingen i Kiruna uppmärksammas både i Sverige och internationellt – aldrig tidigare har ett så stort samhälle genomgått en flytt. Ett flertal byggnader har redan bytt adress och eftersom det rör sig om en bebyggelse som ska bevaras rullas husen varsamt iväg på stora trailers. En spännande syn för såväl Kirunabor som besökare. Följ med på en guidad stadstur där du får veta mer om Kirunas historia och framtid.

6. Världens största underjordiska järnmalmsgruva
Här i Kiruna kretsar mycket runt vår gruva. Guiden berättar om modern gruvbrytning och hur den kan få en hel stad att flytta. På torsdagar har du möjlighet att följa med bussen som avgår från turistcentret raka spåret ner till besöksgruvan LKAB:s Visitor Centre på nivå 540 meter.

7. Träffa huskies!
Hundspann och vinter hör som ihop. Men under barmarksperioden vilar hundarna upp sig inför den kommande vintersäsongen, kombinerat med lite träningsrundor. Följ med på ett kennelbesök, lär känna hundarna, träffa valparna och lär dig mer om hundspannslivet. Om du vill kan du även följa med på en träningsrunda med hundarna i en specialvagn anpassad för barmark. Kanske vill du bara ta det lugnt och njuta av en lugn promenad tillsammans med en husky?

Hos Lapland Wilderness Tours får du träffa ivriga och vänliga huskies!

8. Härlig skidåkning
Om du inte har fått nog av vintern riktigt än så kan du fortfarande uppleva högklassig skidåkning i Sveriges mest legendariska skidort Riksgränsen. Det finns gott om fina pister som till sin karaktär är kuperade och vindlande. Vid sidan av pisterna finns det otaliga lättillgängliga offpiståk. Missa inte heller de coola skidevenemangen som hålls i Riksgränsen i maj!

9. Vandra midnattssolsstigen
Om du inte har tillgång till bil eller bara snabbt vill ut för att njuta av lite natur och friskluft så är midnattssolsstigen den optimala vandringen för dig. En kort promenad på ca 15 minuter från centrum tar dig till Camp Ripan där du kan starta din vandring. Längs vägen kommer du även stöta på en del informationsskyltar där du får lära dig mer om bland annat samisk kultur, gruvbrytning samt flora och fauna. Vandringen är extra fin att göra kvällstid under midnattssolen.

10. Fotografera det arktiska djurlivet
Duktiga guider från Scandinavian Photoadventures visar dig hur du använder kameran för att fotografera den arktiska kulturen, landskapet och vårt djurliv. Fotomotiven väljs utifrån väder, intresse och de samiska åtta årstiderna. Spana efter djur såsom älg, ren och fåglar. Men om inte djuren dyker upp så kommer du garanterat få med dig vackra naturbilder!

11. Miessemánnu
En exklusiv upplevelse väntar dig när renskötaren tar emot dig bland ett hundratal renar. Nutti Sámi Siida erbjuder en unik möjlighet att se när de nyfödda renkalvarna tar sina första stapplande steg, och att få förstahandsinformation av renskötare som bedriver renskötsel som en livsstil baserad på traditionell samisk kunskap.

Kiruna renar

Vaja med kalv, foto: Jessica Nildén


Glöm inte att dela dina upplevelser! #kirunalapland

Fler aktiviteter hittar här.