Vid vägs ände – välkommen till Nikkaluokta

Vid vägens ände – där stigarna tar vid – där ligger Nikkaluokta. En liten fjällby omgiven av en bedövande vacker natur, som också är porten till Kebnekaise – Sveriges högsta topp!

– Nikkaluokta är start- och slutpunkt för många fjällturer säger Anna Sarri, som driver familjeföretaget Nikkaluokta Sarri AB med stugby, camping, butik och restaurang.

Den fjällnära anläggningen ägs och drivs av andra, tredje och fjärde generationen samefamiljer, i byn som ligger där dalgångarna Vistasvagge och Ladtjovagge mynnar ut i Paittasjärvi i Kalixälvens vattensystem. De första fasta bostäderna, torvkåtorna, restes i Nikkaluokta i början av 1900-talet. Det var renskötande familjer – njargajohttit (uddflyttare) – som under svåra vintrar förlorade sina renhjordar och blev kvar här i Nikkaluokta, i renhjordarnas vår- och höstbetesland. Det var en bra boplats med goda fiske- och jaktmöjligheter och snart skapades även jobbtillfällen inom transport och service till turister.

En av familjerna som bosatte sig i Nikkaluokta var Nils Olsson Sarri och hans hustru Maria. Av deras fjorton barn stannade samtliga sex söner kvar i byn för att arbeta med fjällturism.

– Vi lever ännu efter samma förutsättningar och vill ge riktigt god service till våra gäster, berättar Anna. Den samiska historien och traditionen är stark här och samiskt värdskap med respekt för natur och kultur är lika aktuellt idag som förut. Vi följer naturligtvis familjetraditionen och trivs lika gott här i dalen, bland renhjordar och turister, som generationerna före oss.

Kontrast till stressamhället
Nikkaluokta Sarris stugby har 56 bäddar i tio stugor och fyra lägenheter. Det finns även en camping med servicehus och en huvudbyggnad med den smakfullt inredda Restaurang Skáidi – en Slow Food Sápmi-premierad restaurang där gästerna kan prova på samiska maträtter, omsorgsfullt tillagade på lokala råvaror.

– Även fjällvandrare vill ha bekvämligheter mellan strapatserna. Här kan man äta gott och vila upp sig i trivsam miljö, säger Anna, som märker av en ökning av gäster varje år.

Andelen utländska besökare till Nikkaluokta ökar också stadigt. De anländer oftast i början och i slutet på säsongen. Fler äventyrare hittar också till fjälls, naturligtvis är det Kebnekaise som lockar och målet är ofta en hälsosam semester med aktiviteter i vacker natur, men även rofyllda dagar i tystnad och stillhet. För många innebär Nikkaluokta en efterlängtad kontrast till en stressig vardag. Här klarar man sig med enkla ting och njuter sig genom dagarna. Att vakna i naturen, se fjällen och höra jokkar och fåglarnas ljud är avstressande och för den fotointresserade finns det gott om bildmotiv, för här är himlen nära och ofta storslagen.

Med utgångspunkt i naturen
Mitt i alla turistiska bestyr står Anna och byborna i Nikkaluokta stadigt med fötterna på jorden. De har lärt sig att leva med naturen och en viktig del i affärsidén är att föra kunskapen om närmiljön vidare till gästerna.

– Vi tänker hållbart. Det är ett måste när man bor som vi gör, förklarar Anna.

Nikkaluokta Sarri är ISO 14001 miljöcertifierade och arbetar med såväl miljömål som miljökrav. Företaget är även Sápmi Experience-diplomerade, vilket är en kvalitetsmärkning för samisk besöksnäring. Utmärkande för företag som har erhållit Sápmi Experience är att de har en helhetssyn på den livsmiljö som Sápmi utgör och ett professionellt gästbemötande. Kvalitet, hållbarhet, säkerhet och trovärdighet är ledord och rennäringen är en självklar näring att respektera i verksamheten.

Just nu är förberedelserna i full gång i Nikkaluokta inför säsongspremiären i slutet av februari. Det är då som många inleder fjällsäsongen med dagsturer i närområdet. Vid den här tiden på året har fjällvärlden bytt skepnad igen – från vitt och blått till inslag av rosa, när solen återvänder – först på fjälltopparna och sedan i själva byn.

– Vi trivs här vid vägens ände, och skulle inte vilja byta med någon, säger Anna och ler.

Nikkaluokta Sarri slår upp portarna den 25 februari. För mer information: besök vår hemsida och följ oss på Facebook