Världsupplevelser i Kiruna

 SJ har handplockat tio höst- och vinterdestinationer som står sig väl i en internationell jämförelse och som du samtidigt kan nå på ett hållbart sätt. Abisko och Riksgränsen kvalar in på den listan!

Klimatsmarta resor ligger i tiden. Det många inte tänker på är att det går att resa klimatsmart utan att tumma på upplevelsen. Enligt SJ:s SIFO-undersökning har bara hälften av de som bor i Sverige sett norrsken, trots att det bara ligger en tågresa bort.

– Vi vill visa Sveriges befolkning att mycket av det vi söker utomlands finns närmare än vi tror. Det finns många svenska guldkorn att besöka under hösten och vintern, som dessutom går att nå på ett hållbart sätt, säger Peter Krameus, kommunikationsstrateg på SJ.

Skidåkning i världsklass
Drömmer du om att bo exklusivt bland snötäckta bergstoppar? Du kanske tänker Zermatt, vi tänker Riksgränsen. Riksgränsen är en upplevelse i världsklass – som väl kan mäta sig med Zermatt. Båda orterna är snörika, erbjuder stora skidområden och spektakulära toppar, men det finns en skillnad. Till Riksgränsen kan du åka tåg hela vägen. Dessutom har du möjlighet att åka skidor i midnattssol från mitten av maj. Femton mil norr om Polcirkeln ligger Riksgränsen. Här väntar Sveriges bästa offpistberg med oanade möjligheter till toppturer. Dessutom erbjuds fantastiska vyer över de svenska och norska bergskammarna. Cirka 50 meter från gränsen till Norge ligger det nybyggda hotellet Niehku, ett unikt skidhotell byggt i Malmbanans gamla lokstall som i början av 1900-talet användes för att frakta järnmalm.

Det är enkelt att ta sig till Riksgränsen, inte minst med tåg. Riksgränsen erbjuder närhet till riktigt stora fjäll och storslagen skidåkning. Jag har rest till många skidorter runt om i världen, men jag kommer alltid tillbaka till favoriten Riksgränsen, säger Johan ”Jossi” Lindblom, bergsguide och medgrundare till Niehku.

Förutom Jossi drivs hotellet av Patrik ”Strumpan” Strömsten, före detta elitskidåkare och prisad sommelier. De kombinerar skidåkning, äventyr och matkultur till en upplevelse i världsklass.

På jakt efter det magiska skenet
Människor över hela världen fascineras av den arktiska naturen i norr. Island har till exempel häftiga och sällsynta gejsrar, men det finns ett naturfenomen som står över alla andra – nämligen norrskenet. Den klara och becksvarta natthimlen i Abisko skapar perfekta förutsättningar för att få syn på norrsken. 2015 blev Abisko utsedd till världens bästa plats att se norrsken från och numera lockar Abisko norrskensturister från hela världen. Norrskenet kan upplevas i Kiruna mellan september och april. Så istället för att söka äventyret utomlands i vinter, ta tåget till Abisko och upplev ett av världens mest magnifika himlafenomen. Läs mer om hur du bäst upplever norrskenet i Kiruna.

Läs hela artikeln här och boka din tågresa redan nu!