Foto: Anette Andersson

STF utser två etapper av Kungsleden till två av Sveriges tolv signaturleder

Kungsleden etappen Abisko – Nikkaluokta och etappen Hemavan- Ammarnäs är två av tolv vandringsleder i landet som Svenska Turistföreningen, STF nu har utsett som signaturleder för att underlätta klimatsmarta naturupplevelser och för att fler ska kunna uppleva vandring. Vandringstrenden är på stark uppgång och den aktivitet som ökar mest när det kommer till vad man vill göra på sin semester. Med de nya signaturlederna blir det enkelt för nya och erfarna vandrare att hitta nästa vandringsäventyr och STFs krav är att alla ska vara lätta att nå med kollektiva färdmedel.

Signaturled Kungsleden Abisko – Sträckan från Abisko till Nikkaluokta startar med tät fjällbjörkskog i Abisko nationalpark och går sedan till största delen genom högfjällsmiljö utan träd. Längs vägen skymtas dessutom välkända Lapporten. Signaturled Kungsleden Hemavan – en vandring från Hemavan och norrut genom Vindelfjällens naturreservat till Ammarnäs är som att vandra i ett Lappland i miniatyr.

– STF vill dels göra det lättare för vandrare att hitta till Norrbotten för att upptäcka naturen och de fantastiska vandringsmöjligheterna som finns här. Signaturled Kungsleden Abisko erbjuder fantastiska upplevelser för både nya och erfarna vandrare och är en typisk signaturled, säger Maria Ros Jernberg, vice generalsekreterare på Svenska Turistföreningen.

De tolv signaturlederna är spridda över hela landet och det gemensamma kännetecknet är den vackra naturen. Alla är de karaktäristiska för sin landsdel. Här finns det högfjäll, rapsfält, fäbodstigar, bokskogar, sandstränder, fjällbjörkar, sjöar, tallhedar, klapperfält, ädellövskogar och stenhällar. Vandringstakten och äventyrsgraden, om man vill vandra när eller resa långt bort bestämmer man själv.

– Vandring är en aktivitet som passar de allra flesta åldrar och som dessutom är klimatsmart. Som en extra bonus ger vistelse i naturen positiva hälsoeffekter. Vi vet att Sverige erbjuder fantastiska möjligheter till vandring över hela landet samtidigt som vi ser att det finns stora möjligheter att få fler att upptäcka vandring, både i närmiljö och som en reseanledning. Vi vill inspirera fler till att vandra, säger Maria Ros Jernberg.

En signaturled från STF ska:
• vara vacker och innehålla spektakulära naturupplevelser.
• ha en naturtyp som är karaktäristisk för sin landsdel.
• vara lättillgänglig och gå att nå med kollektiva transportmedel för att minska miljöpåverkan.
• lämpa sig både för erfarna och mindre erfarna vandrare.
• vara utformad som rundtur alternativt att det är enkelt att ta sig tillbaka till starten.
• vara minst 30 kilometer eller tre dagar och som längst 100 kilometer eller 7 dagar.
• erbjuda boende eller övernattningsmöjligheter i anslutning till leden.
• vara kvalitetssäkrad och ha tydlig märkning samt information med skyltar, riktmärken och platsangivelser.
• tillsammans ger de övriga signaturlederna en bred bild av Sveriges vandringsutbud och natur.

Läs mer om signaturled Kungsleden Abisko.