Stadsomvandlingen – första huset flyttat!

Idag är en historisk dag! Den första byggnaden sen starten av Kirunas samhällsomvandling har flyttats till sin nya plats. Arbetarbostaden B5, LKAB:s femte byggnad i ordningen, uppfördes 1899 och användes i huvudsak för att husera stadens ungkarlar.

Byggnaden innefattar tre lägenheter, väger 82 ton, är 14,6 meter långt och 8,5 meter brett. Omväxlande genom åren ska B5 ha fungerat som förmansbostad respektive arbetarbostad. Från början var det mycket trängsel med 4-6 ungkarlar tillsammans i de större rummen och nästan lika många i de mindre. Mannarna låg två och två i var säng hopsnickrat av brädor.

Flytten sker på särskilt anpassade fordon och tempot upp till Luossavaaraområdet går i promenadfart. När grunderna är frilagda pallas byggnaderna upp på stora balkar. Därefter lyfts byggnaderna upp på en trailer med hydrauliska domkrafter. B5:an är en av totalt sju kulturbyggnader som bevaras och flyttas till Luossavaaraområdet.

Om du vill få en inblick i samhällsomvandligen så kan vi varmt rekommendera den guidade stadsturen En stad i rörelse. Du kan även följa med på en gruvtur till LKAB:s visitor centre där du får lära dig mer om gruvbrytningen.

Läs mer om den pågående samhällsomvandlingen på LKAB:s webb och Kiruna kommuns webb.