Icewoman, Linda Vagnelind

Säsongens konstsviter 2018-2019 på Icehotel

Norra Sverige har haft den varmaste sommaren på många år, men snart faller den första snön. Då börjar skapandet av den säsongsöppna delen av ICEHOTEL och 33 konstnärer från 13 länder kommer till Jukkasjärvi för att tillsammans med konstsupport, bygg och – ljusteam skapa säsongens konstsviter i den 29:e upplagan av ICEHOTEL. Nu presenteras vilka sviter som kommer att skapas.

Få en natts sömn i en godisbutik full av sötsaker, slå dig till ro i en svit med en simmande kvinna av is med förkärlek för kallbad och slumra till i ett akvarium med en enorm katt som åskådare. Det är tre av sviterna som väntar besökarna den 14 december, när ICEHOTEL slår upp dörrarna till den säsongsöppna delen av hotellet.

Årets svitkonst inspireras exempelvis från naturen. I sviten ”Spruce Woods” av Christopher Pancoe och Jennie O’Keefe från Kanada kan gästerna ta plats runt brasan (av is) på en campingplats i skogen för att sedan gå till sängs på sängar av is. Jonathan Paul Green från England skapar i sviten ”The Living Ocean Suite”, tillsammans med sin dotter Marnie Green, en undervattensvärld med koraller, snäckor och fiskar att fascineras av.
Sviten är inspirerad av klimatförändringarna och överfisket som påverkar våra hav. Dessutom tyckte jag det var en spännande tanke att använda fruset vatten från en älv i norra Sverige för att skapa en ocean av is och snö – med snäckor, fiskar och koraller, säger Jonathan Paul Green.

Jonas Johansson, Jordi Claramunt och Lukas Petko från Sverige, Spanien och Slovenien, skapar i sviten ”Haven” en magisk portal av is som vaktas av fågeln Fenix. Legenden säger att bara de med rena hjärtan kan komma in och få tillträde till ett rum där tiden är oändlig och livet är evigt.
Vi inspireras av mötet mellan människor och vill skapa en upplevelse som bjuder in till nyfikenhet, kreativitet och samarbete. Det känns drömskt att få arbeta med is som tillåter vår kärlek till ljus, till glans, till reflektion att få vandra obehindrat från tanke till skapelse, säger Jonas Johansson.

Av ungefär 150 ansökningar valdes 15 konstnärsteam ut av en jury och bidragen kom från hela världen; Sverige, USA, Indien, Kanada, Mexiko och Nya Zeeland bland andra.

Hållbar isupplevelse året runt
Varje år besöks Icehotel av ungefär 50 000 gäster från hela världen, ett 50-tal bröllopspar gifter sig bland is och snö och många är de gäster som har ätit den kända ismenyn i ICEHOTEL Restaurant som serverar en femrätters meny på tallrikar gjorda av is, direkt från Torne älv. Förutom den säsongsöppna delen finns sedan 2016 en snö- och isupplevelse med 20 rum och isbar tillgängliga året runt i Jukkasjärvi och varje år byggs en stor del av hotellet upp på nytt.

Att bygga hotellet inför varje säsong kräver ett enormt arbete, som startar med att 5 000 ton is skördas från Torne älv i mars. Isen förvaras sedan kallt till oktober varje år då byggnationen av ICEHOTEL sätter igång.

Ett par veckor före öppning kommer 33 konstnärer från 13 olika länder till Jukkasjärvi för att skulptera 15 unika sviter av is och snö, en isceremonisal för bröllop och ceremonier och en pelarsal. Byggteam, isproduktion, konstsupport och ett ljusteam samarbetar med konstnärerna i byggnationen av ICEHOTEL, och skapar även ytterligare 20 isrum.

Priser för 2018-19 från 2354 kr per natt för två vuxna.
Den 14 december öppnar säsongens ICEHOTEL.

Varmt välkommen!