Nya vandringsappen är här!

Ny portal till Kungsleden
Den nya portalen till Kungsleden invigdes i helgen.  Den är ritad av Patrick Rehnberg på STF och Tuva Berg på Origo. Med en placering ca 150 meter från STF Abisko Fjällstation utgör den en tydlig start och avslut på Kungsleden. Nu behöver du inte längre korsa vägen för att påbörja din vandring! I portalen kan du följa alla fjällstationer och fjällstugor som du passerar längs leden.

Ny app för fjällvandrare
Länsstyrelsens ny mobilapp ”Norrbottens naturkarta” gör det enklare och tryggare att vistas i fjällen. Norrbottens Naturkarta beskriver de olika ledsträckorna i text, bild och på en karta – så att du med lätthet kan bedöma och förbereda turen. Och tack vare offlineläget ser du var du befinner dig även där det saknas mobiltäckning.

− Med appen vill vi göra vår unika fjällvärld tillgänglig för fler. Den ska också bidra till ökad säkerhet genom att vandrarna kan rapportera fel och brister direkt till oss, exempelvis trasiga broar, säger Åsa Redin, naturkommunikatör och projektledare för Länsstyrelsens vandringsapp.

I första etappen är det en vandringsapp för Kungsleden och området runt Kebnekaise, men inom kort kommer även resten av de statliga lederna i Norrbotten och naturreservaten. Tydliga beskrivningar av sommarleder med information om etappdistanser, beräknade vandringstider och service längs leden. Det finns också en hel del informationsartiklar om bland annat fjällsäkerhet, renskötsel, skräphantering, allemansrätten och hur du förbereder dig för fjällvandringen.

Ladda ner appen gratis på Google play och App store. Och glöm inte tryckt karta och kompass innan du ger dig ut i fjällen!