Foto: Lappland Media & Photo Adventures by Peter Rosén

Mot ljusare tider – Följ våren i Abisko

Det börjar närma sig tiden för midnattssol, då solen aldrig når ner under horisonten. Vi brukar säga att vi har 100 dagar utan nätter, det så kallade midnattsljuset. Därför känns det extra roligt att SVT sänder live från Abisko i SLOW-TV-programmet “Mot ljusare tider” i samarbete med fotografen Peter Rosén. Se hur våren utvecklar sig i de vackra vyerna över Torneträsk.

I Mot ljusare tider, slow-tv från hela landet, följer vi vårens framfart när den svenska naturen är som mest spektakulär under en tio dagar lång direktsändning. Från söder till norr möter Sverige våren tillsammans i SVT.

SVT vill ge tittarna möjlighet att följa vårens och även människornas framfart i Klintemåla, Småland eller Smygehuk, Skåne. Det kommer också att bli möjligt att titta på sjöfåglarnas vårlekar i inloppet till Stockholms södra skärgård eller uppleva de första sjösatta segelbåtarnas väg mellan öarna. Många vill kanske se den annalkande midnattssolen i Abisko, Norrbotten, andra väljer att följa plogandet av Vildmarksvägen i Lappland och allt detta, hela Sveriges naturliga och mänskliga uppvaknande finns på SVT Play.

Utöver fasta spelplatser från den svenska naturen så kommer Mot ljusare tider visa landet uppifrån. Under de tio dagar som programmet pågår kommer SVT att flyga från sydligaste Skåne till Norrbottens nordligaste spets, en resa genom Sverige från ovan. SVT visar vårens väg över landet genom att öppna upp fler Play-fönster i direktsändning, dygnet runt precis som Den Stora Älgvandringen, som var SVT:s första slow-tv-satsning och som förutom att vara en stor tittarframgång, också är en berättelse om ett tusenårigt beteende och hur våren sakta tar över.

SVT Play söndag 9 maj 2021 kl 23.00: Mot ljusare tider (1:12)
Kunskapskanalen måndag 10 maj 2021 kl 00.40: Mot ljusare tider (1:12)
SVT2 måndag 10 maj kl 2021 kl 01.25: Mot ljusare tider (1:12)