Med slöjd i fokus – SILVER

Jag heter Charlotta Fjällborg och arbetar på Carl Wennberg AB. Under våren har jag blivit påmind om hur många duktiga kvinnliga silversmeder vi har i Kiruna och byarna runtomkring. Vilken oerhörd kunskap de besitter och att de funnit sina alldeles egna och unika uttryck i detta för oss på Wennbergs välkända material silver! 

Samiskt hantverk kan ofta förknippas med material som renhorn och björk, vilket visserligen är fantastiskt hantverk det också, fast silver är i butiken en lika stor del av urvalet som hornslöjden. På våren inför säsongens alla högtider ligger fokus i stora broscher och inför studenten blir det många ringar som ges bort i present. Samtidigt som våra turister vill ha ett ”Kiruna Smycke”, ett halsband i form av en liten snöripa, som symbol för våran stad Giron som betyder ripa på samiska.

Just idag fick vi in ett par stora örhängen från silversmeden Erica Huuva. Traditionella kläppar i en design som är nytänkande och med ett vackert formspråk som är ett typiskt igenkännande för Erica Huuvas kollektion. Man ser direkt att det är från henne, hon har ett eget uttryck som går igenom allt hon gör.

En mycket uppskattad och idag närmast ett måste för oss Kiruna tjejer/damer är ringen från Torild Labba. Hennes något välvda, stora silverring med olika färger på stenarna i ringens mitt, är den ring som är mest efterfrågad hos oss. Den transparenta stenen som tar upp just dem färger på kläder som man för dagen bär, gör den lätt att använda både till vardag och till fest.

Även Abisko har sin silverstjärna, i form av silversmeden Sandra Tuisku. Här är en riktning åt det minimalistiska med en grundton av traditionellt formspråk inspirerad av den vackra naturen i Abisko. Ateljé Tuisku levererar även konst i form av akvarelltavlor, från denna talangfulla designer och konstnärinna.

Nordöst om Kiruna ligger den vackra byn Lannavaara. Där finns sen länge en tradition av silversmide och stensliperi. De arrangerar utbildningar och inspirerande föreläsningar om silver och mineraler som finns att hitta i trakterna runt byn. Jenny Söderström är den drivande kraften med en lokalt förankrad produktion med sitt team. Här finns både ny design och designklassiker som Jennys mammas snöstjärna som finns i både halsband och örhängen. Från Kristallen kommer även smycket ”Kebnekaise” som finns i flera utföranden, med en vacker bergskristall, som finns i trakterna runt Kebnekaisemassivet.

Alla dessa duktiga silversmeder är vi väldigt glada över att få representera i våran butik på Bergmästaregatan i Kiruna, samt på våran webshop. Att tillsammans nå ut med Kirunas silver är våran vision på Wennberg!

 

/Charlotta Fjällborg

Carl Wennberg AB
Bergmästaregatan 2, 981 31 Kiruna
www.wennberg.com
Instagram: carlwennbergab