Med norrskenet i blickfånget

Det magiska norrskenet är hetare än någonsin och lockar såväl turister som media till Kiruna. På nyårsafton sändes dokumentären Norrskensjakten i SVT och i början på januari rapporterade DN om norrskensfeberns stigande kurva.

Det ökade intresset för himlafenomenet Aurora Borealis har öppnat upp för en helt ny nisch med företag som erbjuder norrskensafaris i Kiruna med omnejd. För redan etablerade verksamheter har efterfrågan lett till en ökad beläggning vintertid och i vissa fall har den även förlängt säsongen. Ett exempel är fjällstationen i Abisko som tidigare var ett besöksmål främst för vandrare som kom på sommaren för att uppleva naturen och midnattssolen. När höstmörkret föll bommade fjällstationen igen. Idag omsätter turiststationen lika mycket på vintern som på sommaren.

Norrskensturismen har resulterat i att Abisko Fjällstation nu har öppet året runt. Det är också flera nya entreprenörer som har etablerat sig här i norrskenets mecka, säger Helena Runeberg, STF Abiskos platschef.

På fjället Nuolja ovanför Abisko Fjällstation finns STF Aurora Sky Station som utsetts av Lonely Planet till världens bästa plats att uppleva norrsken på. Många molnfria nätter och ett minimum av störande bakgrundsljus innebär idealiska förutsättningar för norrskensskådning.

”Aurora hunting” lockar fortfarande främst internationella turister men även på hemmaplan finns ett stigande intresse och möjligen går utvecklingen hand i hand med det ökade intresset för fotografering och sociala medier.

I dokumentären Norrskensjakten, SVT:s första tv-program i realtid som sändes i fyra timmar på nyårsafton, fick tittarna följa renskötaren och tv-profilen Ber-Joná Labbas jakt på den perfekta profilbilden. Målet var att posera snyggt framför ett sprakande norrsken och för att maximera chanserna hade Ber-Joná anlitat fotografen Anette Niia som tillsammans med Ylva Sarri driver det samiska familjeföretaget Scandinavian Photoadventures i Kiruna.

Anette och Ylva kommer från familjer där friluftsliv, guidning och fotografering varit en del av vardagen i flera generationer. För dem var det ett naturligt steg att nischa sig inom fotoguidning, först som anställda och sedan som egenföretagare. På Scandinavian Photoadventures norrskensturer får gästerna uppleva såväl samisk kultur som unik arktisk miljö, samtidigt som de lär sig hur man bäst fångar norrskenet med kameran.

Ylva Sarri berättar att den växande norrskensturismen ger förutsättningar att bygga upp företaget på lång sikt och skapa en hållbar verksamhet som värnar om naturen.

När turismen ökar är det viktigt att vi tar ansvar för bevarandet av den natur och kultur som finns här, säger Ylva Sarri.

Läs DNs artikel här. 
Läs mer om norrskensturer här på vår webbsida.