Foto: Jessica Nildén

Farväl Igloo – Kiruna har ett nytt stadshus!

På fredag den 10 augusti klockan 17.00 stängdes dörrarna till Kirunas stadshus för gott. Stadshuset som kallades ”Igloo” invigdes 1963. Året därpå belönades byggnaden med Kasper Salin-priset med orden ”Sveriges vackraste byggnad”. Sedan 55 års tid har stadshuset varit ett mötesrum och festlokal och blivit känt som ”Kirunas vardagsrum”.

Det gamla stadshuset står nu inför rivning till följd av den pågående stadsflytten, men vissa delar av byggnaden lever kvar i det nya stadshuset ”Kristallen”. Bland annat så har det ikoniska klocktornet, som alltid har varit en stark symbol för Kiruna, följt med till det nya stadshuset och står nu ståtlig på torget intill den nya byggnaden. Esaias Poggats vackra dörrhandtag som symboliserar en samisk ceremonitrumma kommer att pryda ingången. Flera andra delar från det gamla stadshuset har tagits tillvara på och får nya placeringar i andra byggnader i Kiruna.

Kirunas gamla stadshus "Igloo", ritad av arkitekt Arthur von Schmalensee.

Kirunas gamla stadshus ”Igloo”, ritad av arkitekt Arthur von Schmalensee.

Kirunas gamla stadshus har alltid varit en inbjudande byggnad dit folk har gått. När det nya stadshuset planerades så skulle det bli något mycket mer än bara en arbetsplats för kommunanställda utan det ska vara lika inbjudande och publikt som det alltid har varit. Öppet för både kommuninvånare och besökare. Det gamla stadshuset var en symbol för Kiruna och det var viktigt att den symbolen följde med till det nya stadshuset. Man ska titta på byggnaden och både känna och veta ”Det där är Kiruna”.

Starka konsttraditioner har följt Kiruna sedan grunden och därför är Kristallen också en bra plats för Norrbottens nya Länskonstmuseum. Det är alltså två hus i en och samma byggnad. Den guldklädda byggnaden i mitten, den del som kallas Kristallen, är alltså ett eget hus i huset. Museets uppgift är att stimulera kreativitet och fritt tänkande, skapa debatt samt göra konsten till en angelägen röst i det offentliga och demokratiska samtalet. Därför finns här en pedagogisk verkstad som kommer nyttjas av Konstmuseet i Norr.

Alla husets öppna funktioner i kristalldelen, som mötesrummen och konstmuseet, är omsvepta av tre kontorsplan. Samtliga kontor och mötesrum i cirkeln har glasväggar så att ljuset kan strömma in utifrån och lysa upp den guldklädda Kristallen i mitten.

Restaurangen, som är döpt efter fjälldjuret lämmeln, kommer öppna med full servering den 1 september. Restaurangdelen innehåller en avkopplande lounge med en mysig eldstad.

Kristallen har öppet måndag-fredag klockan 08.00-17.00 och man tar sig enkelt dit med egen bil eller med lokalbussens röda linje.

Kuriosa:
Antal guldkasetter invändigt: ca 3200st
Antal guldkasetter utvändigt: ca 2100st
Inregistrerade personer i projektet: 1237st
Kallaste byggdagen: -38 grader
Byggnadens höjd: 34m
Byggareal: 13400 m²
Rör i huset: 20 mil
Elkabel i huset: 16,7 mil

Läs mer om stadsflytten på LKABs hemsida och Kiruna kommuns hemsida.