Kiruna Lappland-priset till samisk ekoturismföretagare

Årets Kiruna Lappland-pris går till Nils Torbjörn Nutti, Nutti Sámi Siida i Jukkasjärvi. Priset delas ut på fredagens Kirunagala i Kiruna stadshus.

Motiveringen lyder: ”I den nya komplexa reseindustrin gäller det för turistentreprenören att ligga i framkant med modern marknadsföring och hållbara visioner, att ha kunskaper om vår natur och kultur, att förmedla genuin service och värdskap till kunderna. Och att bygga nätverk och etablera samarbeten i resebranschen. Det är en stor ära att få uppmärksamma en framgångsrik entreprenör som gör allt detta, och som via sina satsningar lyfter fram den samiska kulturen på besöksnäringens internationella karta.”

-Det är en fantastisk ära att bli uppmärksammad på det här sättet av vår egen destination. Bättre måttstock på att vi har gjort en lyckad insats att sätta Kiruna Lappland och Sápmi på världskartan finns inte, säger Nils Torbjörn Nutti.

-Nutti Sámi Siida har genom sitt offensiva agerande där företaget bland annat etablerat försäljningskontor i Tyskland visat på internationell exportmognad och konkurrerar nu på allvar om den globala resenärens reslust, säger Jörgen Svonni, vd på Kiruna Lappland.

Nutti Sámi Siida är ett ekoturismföretag som arrangerar natur- och kulturupplevelser baserade på den samiska kulturen. Den främsta produkten är renslädesturerna som är certifierad med Naturens Bästa, men företaget har även ett friluftsmuseum, fem små stugor och tar emot större grupper för aktiviteter och middagsarrangemang.

Läs mer på Nutti Sámi Siidas webbplats.