Kiruna, inte bara en stad!

Kiruna är en ung stad, som fick sin stadsplan godkänd av Oscar II i april år 1900. Den första flickan som föddes i det nya samhället, redan 21 augusti 1899, fick namnet Kiruna. Hon är dock inte ensam om namnet! Här kan du till exempel läsa om Kiruna King, en brittiska som föddes 1978, nästan åttio år senare, och om varför hon fick sitt namn!

Kiruna_Winsborrow160x160

Under uppväxten i England har mitt namn alltid varit ett hett samtalsämne.

Min mor, Susan Winsborrow, tog examen från Edinburgh University 1966. Med en examen i engelska for hon till Sverige med the British Council, och där undervisade hon vuxna i engelska under två års tid, innan hon for tillbaka till Edinburgh för att fortsätta studera. Hon återvände till Sverige 1969 för att jobba som rådgivare i engelska för Svenska utbildningsstyrelsen i norra Sverige. Då bodde hon i Umeå hos Solveig och Bernt Bylund, och därifrån reste hon runt till skolor i den norra regionen, däribland Kiruna. Hon älskade Kiruna och landskapet runtomkring, som Abisko och Lapporten, och hon försökte alltid besöka Kiruna så ofta som möjligt.

1971 körde min far från England, via Göteborg, i en liten blåvit Mini, hela vägen genom Sverige upp till Umeå och vidare till Kiruna för att hämta hem sin fästmö (min mor) till England. De gifte sig i september 1971, och när jag sedan föddes 1978, bestämde de sig för att döpa mig efter den förtjusande svenska staden där hon hade varit så lycklig.

Min mor och jag åkte till Kiruna 1994, och jag var verkligen glad över att få besöka min egen stad! Tyvärr avled min mor 2007, men hon skulle ha älskat tanken på att staden Kiruna skulle skriva om hennes dotter Kiruna!