Foto: Marcus Westberg

Kebnekaises nordtopp är nu Sveriges högsta punkt!

Sedan år 1880 har mätningar genomförts på Sveriges högsta berg Kebnekaise. Glaciären som utgör sydtoppen har smält rekordsnabbt i juli och nu är nordtoppen officiellt Sveriges högsta punkt. Nordtoppen  består av berg och når 2 096,8 meter över havet.

Sydtoppen kommer fortfarande att vara den naturliga toppen för många besökare eftersom nordtoppen kräver en helt annan kompetens och utrustning. Det är en riskfylld och otillgänglig topp som bara riktigt erfarna bör ge sig på. För att nå den krävs en passage via toppkammen med ca 400 höjdmeter brant stupande ned på båda sidor. För att säkert passera mellan topparna krävs personlig säkerhetsutrustning som sele, hjälm, rep, isyxa och stegjärn med mera.

Kebnekaises sydtopp kommer även i fortsättningen vara den högsta topp som är möjlig att bestiga utan specialistkunskaper. ”Prestationen och upplevelsen att stå på den toppen blir inte mindre för att nordtoppen eventuellt är någon meter högre. Den som står på sydtoppen och ser den väg som leder till nordtoppen kommer troligen vara utomordentligt glad att man inte ska gå vidare”, säger Marit Sarri, Platschef på STF Kebnekaise Fjällstation.

Sydtoppen kommer troligtvis att växa till sig igen om det snöar mycket under vintern vilket betyder att topparna sannolikt kommer att turas om att vara högst under året.

Läs mer på Svenska Turistföreningens hemsida.

Kontakta STF Kebnekaise Fjällstation för guidade turer till sydtoppen.