ICEHOTEL nummer 26 tar form

Äntligen är vintern är här och skapandet av det 26:e hotellet igång! Under några veckors tid skapas 50 rum, en iskyrka, en isbar, utomhusskulpturer samt eventkupolen Aurora Hall.

– Vi har nu fått tillräckligt med snö för att börja gjuta pelarsalen. Vid gjutningen framställer vi snis, en blandning av snö och is som slungas upp på gjutformar, som sedan tas bort, säger Alf Kero, chef för byggteamet, med ett stort leende. Vintern har kommit senare än vanligt så man är försenad med ett par veckor eftersom det varit för varmt för att göra snis.

Så här går bygget till

  • Snis tillverkas med vatten från älven och blandas med natursnö.
  • Golv, vägg- och takvalv för rum och korridorer gjuts.
  • Innerväggar och dörrar kommer på plats.
  • Konstnärer anländer och skapar interiören.
  • Sängar och pelare kommer på plats.
  • Ljusdesign, brandlarm och ventilation kommer på plats.

Stora isblock, två ton per styck, som skördats ur älven föregående vinter har legat på lager i väntan på byggstart. Ritningarna har varit klara sedan i maj och om en vecka kommer 42 konstnärer från hela världen till Jukkasjärvi för att vara med och förverkliga sina idéer.

Rummen utgår från en klassisk, medeltida valvform, den starkaste som finns konstruktionsmässigt eftersom den är självbärande. Valvformens styrka blir tydlig i smältprocessen; väggarna kollapsar inte utan rinner sakta tillbaka till Torne älv.

Efter att gjutningen är gjord fylls rum efter rum med extra snö och is för att göra skulpturerna i.
– Vi är i full gång med att såga till isblock som ska användas till valv och sänggavlar. Alla isblock är noga utmätta och med vår speciella såg kan jag anpassa sågen ner på millimeter, säger Niklas Byman, som är med i byggteamet.

När konstnärerna anländer kan de sätta igång att skapa sina skisser direkt. Några veckor senare står ICEHOTEL klart – en älv har ändrat gestalt och förvandlats till konst.

Den 11 december är det invigning för ICEHOTEL säsongen 2015/2016. ICEHOTEL står sig till mitten på april då det börjar smälta tillbaka till älven. Under den här tiden välkomnas besökare mellan klockan 10.00 och 18.00 – dagligen.

Ishotellet blir den tjugosjätte i ordningen för ICEHOTEL i Jukkasjärvi. En över tjugo år lång resa från en igloo på 60 kvadratmeter till världens största hotell av is och snö på cirka 5 500 kvadratmeter.

Isrum, norrskensrum och konstsviter – hur vill du bo? Välkommen till ICEHOTEL och Kiruna in Swedish Lapland!